Κάποιοι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθούν να παρουσιάσουν τα χάλια της σημερινής κατάστασης ως αποτελέσματα και μόνο της επιδημικής κρίσης.
Εμφανίζουν ως άλλοθι τη σφοδρότητα της επιδημίας και την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για να καλύψουν την ανυπαρξία ρεαλιστικού σχεδίου και την ανεπάρκεια μεγάλου μέρους του κυβερνητικού σχήματος.
Οι παλινωδίες, πού βλέπουμε στη λήψη των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, γίνεται προσπάθεια να κρυφτούν κάτω από τον μανδύα της παγκόσμιας διάστασης του προβλήματος.
Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική και στηρίζεται σε αριθμούς. Η Ελλάδα έχει σήμερα εξωτερικό δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από τη χρονιά πού οδηγήθηκε στη μέγγενη των διεθνών δανειστών και των μνημονίων.
Η διεθνής επιτροπεία ήρθε με χρέος άνω του 130% του ΑΕΠ και σήμερα η χώρα μας υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ! Προφανώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές, αλλά οι ευθύνες όσων διαχειρίζονται την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δεδομένες.
Στο Υπουργείο Οικονομικών οι ανεπαρκείς γραφειοκράτες ετοιμάζονται για συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 3 δις ευρώ για το τρέχον έτος.
Επίσης, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 10 δις, μέχρι τον Απρίλιο, σε πληττόμενους επιχειρηματίες και εργαζομένους, για να αντιμετωπιστούν οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα.
Η αποτυχία του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους είναι κάτι παραπάνω από βεβαία. Ας μην ξεχνάμε ότι βασική παραδοχή των φωστήρων πού τον συνέταξαν ήταν ότι η πανδημική κρίση θα τελείωνε τον Απρίλιο του 2021!
Τώρα μιλάνε για επερχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας με άγνωστες συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Έλεγαν επίσης ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη γύρω στο 5% (δηλαδή αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 δις ευρώ). Τώρα ψελλίζουν κάτι για αύξηση γύρω στο 3,3%, ενώ είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι η υγειονομική κρίση θα επεκταθεί και η ανάπτυξη θα συρθεί σε μηδενικά επίπεδα.
Υπάρχει κανείς εχέφρων πολίτης πού να μην βλέπει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά αργά, η επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας είναι αβέβαιη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καρκινοβατούν και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αναιρούνται κάθε εβδομάδα, είτε λόγω ελλιπούς συντονισμού, είτε λόγω αμετροέπειας συγκεκριμένων κυβερνητικών αξιωματούχων;
Η μέρα των ευθυνών για τις κυβερνητικές παλινωδίες και την οικονομική καταστροφή χιλιάδων επιχειρήσεων δεν θα αργήσει.
Η υγειονομική κρίση και ο παγκόσμιος χαρακτήρας της δεν αρκούν για να καλύψουν την ανικανότητα, την αλαζονεία και την ακαταλληλότητα αρκετών επιλογών του κ. Μητσοτάκη για τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι έχει ήδη μετανιώσει.