Τον Δεκέμβριο του 1926 η Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Αγκάθα Κρίστι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Μπέρκσαϊρ. Ήταν η τέλεια ιστορία μυστηρίου, καθώς τα είχε όλα: ένα αυτοκίνητο εγκαταλειμμένο έξω από ένα απόμερο ξενοδοχείο, έναν άπιστο σύζυγο που σκοπεύει να αφήσει την γυναίκα του για χάρη της νεαρής ερωμένης του, και μια εξαφανισμένη συγγραφέα έργων μυστηρίου που λατρεύει ο κόσμος.

Η ιστορία της εξαφάνισης

Το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου του 1926, η Αγκάθα Κρίστι καληνύχτισε την εφτάχρονη κόρη της Ρόζαλιντ με ένα φιλι και στην συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητο της, μάρκας Morris Cowley, και εξαφανίστηκε μέσα στην νύχτα. Δεν θα την ξαναέβλεπε κανείς για τις επόμενες 11 ημέρες.

Η εξαφάνιση της “Βασίλισσας του Εγκλήματος” θα πυροδοτούσε ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωποκυνηγητά που εξαπολύθηκαν ποτέ. Η Αγκάθα Κρίστι ήταν ήδη πολύ διάσημη συγγραφέας και στην υπόθεση της πήραν μέρος πάνω από 1.000 αστυνομικοί, καθώς και εκατοντάδες πολίτες. Για πρώτη φορά μάλιστα συμμετείχαν σε έρευνες και αεροσκάφη.

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν και δύο από τους διασημότερους αστυνομικούς συγγραφείς της Βρετανίας, ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς, και η Ντόροθι Λ. Σέιερς, συγγραφέας της λογοτεχνικής σειράς με ήρωα τον λόρδο Πίτερ Ουίμζι. Όλοι πίστευαν ότι οι εξιδικευμένες γνώσεις τους θα βοηθούσαν στο να βρεθεί η εξαφανισμένη συγγραφέας.

Ο εντοπισμός

Τελικά η Αγκάθα Κρίστι εντοπίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου, 11 ολόκληρες μέρες μετά την εξαφάνιση της. Βρέθηκε σώα και αβλαβής σε ένα ξενοδοχείο στο Χάρογκεϊτ, αλλά σε συνθήκες εξαιρετικά περίεργες, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Η ίδια δεν ήταν σε θέση να παράσχει κάποια πληροφορία ως προς το τι είχε συμβεί, καθώς δεν θυμόταν τίποτα.

Η Αγκάθα Κρίστι δεν μίλησε ποτέ για τις μυστηριώδεις 11 μέρες της εξαφάνισης της και, με τα χρόνια, διατυπώθηκαν αμέτρητες εικασίες για το τι πραγματικά συνέβη από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου. Είχε πάθει αμνησία λόγω κάποιου ατυχήματος; Ήταν διαφήμιση για το επόμενό της βιβλίο; Προσπάθησε να εμπλέξει το σύζυγό της σε ανθρωποκτονία; Τι μπορεί να συνέβη τελικά;

Ο άντρας της είπε πως είχε πάθει αμνησία λόγω του αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Κατά την γνώμη όμως του βιογράφου της, Άντριου Νόρμαν, η συγγραφέας δεν αποκλείεται να περιήλθε σε κατάσταση “φυγής από την πραγματικότητα” ή σύμφωνα με τον επιστημονικό όρο, να υπέστη ψυχογενή έκσταση – ένα σπάνιο φαινόμενο που προκαλείται από κατάθλιψη ή κάποιο ψυχολογικό τραύμα.

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ τι συνέβη εκείνες τις 11 ημέρες της εξαφάνισης της. Η Αγκάθα Κρίστι άφησε πίσω της ένα μυστήριο που ούτε ο Ηρακλής Πουαρό θα μπορούσε να λύσει.