Παρά το γεγονός ότι ο τομέας των plant-based τροφίμων εξακολουθεί να αναπτύσσεται, εξακολουθούν ταυτόχρονα να υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που ρωτούν γιατί πρέπει να υπάρχουν αυτές οι εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε φυτά και ποια είναι η αξία τους, από περιβαλλοντικής και η οικονομικής σκοπιάς.
Διατροφή πλούσια σε Φλαβονοειδή: Σύμμαχος κατά του λίπους της κοιλιάς στις  γυναίκες - Logodiatrofis.gr
Παρόλο που η κατανάλωση των τροφίμων με βάση τα φυτά απογειώνεται και αυξάνεται διαρκώς, το κρέας με βάση τα φυτά, το γάλα και το τυρί που παρασκευάζονται με βάση φυτικές πρώτες ύλες να αυξάνονται ραγδαία το 2020, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω της κατεστημένης βιομηχανίας των ζωικών τροφίμων. Η βιομηχανία αυτή έχει περάσει χρόνια επενδύοντας στο marketing που προωθεί το κρέας ως την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης, ειδικά για την οικοδόμηση των μυών. Οι γενιές που έχουν αφομοιώσει αυτά τα μηνύματα, δυσκολεύονται λίγο παραπάνω να αποδεχθούν και να ενσωματώσουν τα φυτικά προϊόντα στην ρουτίνα τους.
Μέρος των προσπαθειών που προσπαθούν να καταπολεμήσουν αυτά τα εμπόδια, είναι τα φυτικά προϊόντα που παλεύουν να προσεγγίσουν μία ισοτιμία τιμών με τα ισοδύναμα ζωικά προϊόντα. Οι εταιρείες προσπαθούν έντονα να προσανατολιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν για παράδειγμα ελάχιστα φυτικά μπιφτέκια που έχουν πετύχει ισοτιμία με τα συμβατικά μπιφτέκια χωρίς να επηρεάσουν την ποιότητα.
Φυτοφαγική διατροφή: Τα οφέλη για την καρδιά - Freepen.gr

Τεχνολογία ζύμωσης

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία ζύμωσης των προϊόντων, οι τιμές των εναλλακτικών λύσεων θα μειωθούν αναγκαστικά. Ωστόσο, επί του παρόντος, οι καταναλωτές έχουν αρκετές προκαταλήψεις ως προς το πώς να τρώνε τρόφιμα που παράγονται από φυτά, όπως φασόλια και λαχανικά. Έτσι, οι παραγωγοί των τροφίμων εξετάζουν τις φυτικές πρωτεΐνες περισσότερο ή λιγότερο σαν δομικά στοιχεία, απομακρύνοντάς τα και ανασυνδυάζοντάς τα με διαφορετικούς τρόπους, αντί να εργάζονται για να βελτιώσουν την διατροφική εμπειρία του φυτού από το οποίο προέρχονται.
Φαίνεται ότι το μέλλον των φυτικών τροφίμων πρέπει να απομακρυνθεί από τα ανάλογα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Θα πρέπει, ενδεχομένως, να χρησιμοποιήσουμε τα φυτά στην καλύτερη μορφή τους: να αντλήσουμε και να παράξουμε το καλύτερο διατροφικό προφίλ χωρίς να προσπαθούμε να αντιγράψουμε και να μιμηθούμε την ζωική πρωτεΐνη ή την ζωική τροφή.

Τα φυτικά τρόφιμα είναι θρεπτικά

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να αντιληφθούν ότι τα φυτικά τρόφιμα δεν είναι κατώτερα από αυτά που προέρχονται από τα ζώα, τόσο από την σκοπιά της γεύσης όσο και από αυτήν της θρεπτικής αξίας.
Mικροσκοπικά» φυτικά τρόφιμα - Γιατί είναι καλό να τα καταναλώνουμε σε  μεγάλες ποσότητες | Portraits
Επιπλέον, η χρηματοδότηση για τα τρόφιμα με βάση τα φυτά κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, αφού οι εταιρείες φυτικών κρεάτων, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών έλαβαν επενδύσεις ρεκόρ ύψους 2, 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, σύμφωνα με το Good Food Institute.
Τέλος, παρά το γεγονός ότι είναι λίγες οι εταιρείες που βασίζονται σε plant based προϊόντα και έχουν προχωρήσει με μια αρχική δημόσια προσφορά μέχρι σήμερα οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι αρκετά πιθανό να γίνει ο κανόνας αυτή η πρακτική καθώς το τμήμα και η κατηγορία ωριμάζει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.