Ο πολύτιμος λίθος φέρει το όνομα «The De Beers Cullinan Blue» και είναι 15,1 καρατίων. Πωλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ μετά από ένα συνεχόμενο 8λεπτο προσφορών μεταξύ τεσσάρων αγοραστών. Η νικήτρια προσφορά προήλθε από ανώνυμο αγοραστή μέσω τηλεφώνου.

Το σπάνιο διαμάντι βρέθηκε στο ορυχείο Cullinan της Νότιας Αφρικής το 2021. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου Sotheby’s, το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (GIA) κατηγοριοποίησε το κόσμημα ως «φανταχτερό ζωηρό μπλε», δηλαδή την κορυφαία βαθμολογία χρώματος, η οποία έχει απονεμηθεί μόλις στο 1% των μπλε διαμαντιών που έχουν παρουσιαστεί στον οργανισμό.

Περιγράφοντας το διαμάντι ως «εξαιρετικά σπάνιο», ο οίκος πρόσθεσε ότι μόνο πέντε πολύτιμοι λίθοι άνω των 10 καρατίων έχουν «βγει» ποτέ σε δημοπρασία. Κανένα διαμάντι δεν ήταν μέχρι σήμερα πάνω από 15 καράτια «κάνοντας την εμφάνιση αυτού του αψεγάδιαστου διαμάντιου ένα ορόσημο από μόνο του».

Με τελική τιμή 57.471.960 δολαρίων, το «The De Beers Cullinan Blue» έχασε για λίγο το ρεκόρ του πιο ακριβού μπλε διαμαντιού που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Αυτόν τον τίτλο εξακολουθεί να κατέχει το 14,62 καρατίων «Oppenheimer Blue», το οποίο πουλήθηκε το 2016 με τελική τιμή 57.541.779 δολάρια.

Ο αντιπρόεδρος του Sotheby’s Φρανκ Έβερετ δήλωσε πως η πολύτιμη πέτρα είναι εντυπωσιακή σε πολλά επίπεδα. «Είναι σπάνια λόγω του μεγέθους της. Ξεπερνά τα 15 καράτια. Το χρώμα της είναι ζωηρό μπλε. Εσωτερικά είναι αψεγάδιαστη. Και πραγματικά μία από τις πιο σπάνιες πλευρές της είναι η κοπή της», εξήγησε.