Θεωρείται ίσως  το πιο διάσημο ιαπωνικό καλλιτεχνικό δημιούργημα το οποίο είναι αναγνωρίσιμο παντού στον κόσμο και είναι παρόν σε κάθε μορφή, από λινό μέχρι ξύλο σε τοίχο και ακόμη και emoji.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Ο λόγος για το γιγαντιαίο κύμα γνωστό ως The Great Wave off Kanagawa από τον καλλιτέχνη Hokusai .

Τι είναι όμως το τόσο σπουδαίο σε αυτήν την τέχνη εκτύπωσης σε ξύλο;

Η έντονη παρουσία αυτής της εκτύπωσης (και όχι της ζωγραφικής, αφού αρχικά έγινε σε έντυπη μορφή) δείχνει την επιρροή που είχε στους καλλιτέχνες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή είναι η ιαπωνική έκδοση του διάσημου πίνακα Starry Night του Vincent van Gogh. Ωστόσο, θα ήταν το αντίστροφο. Ο Vincent van Gogh, στα γράμματα προς τον αδερφό του Theo, είπε ότι εμπνεύστηκε από τον Hokusai Katsushika, τον δημιουργό του The Great Wave off Kanagawa.

Η προέλευση της ζωγραφικής του μεγάλου κύματος

Τι αντιπροσωπεύει όμως αυτό το κύμα; Γιατί ο Hokusai επέλεξε αυτήν την άποψη και ποιες είναι οι άλλες επιρροές που είχαν τη συμβολή τους στη δημιουργία αυτού του πίνακα;

Δεν πρόκειται για το Μεγάλο Κύμα από την Kanagawa αλλά για το Κάτω από το Μεγάλο Κύμα από την Καnagawa και υπάρχει λόγος γι` αυτό που θα αναφερθεί αργότερα. Στα ιαπωνικά, ονομάζεται Kanagawa Oki nami-ura.

Αποδόθηκε ένας πιο απλός τίτλος τελικά,  “Το μεγάλο κύμα”, το οποίο είναι μέρος μιας συλλογής ζωγραφικής που ονομάζεται Τριάντα έξι όψεις του όρους Φούτζι.  Ο  πίνακας δεν αφορά το κύμα, είναι το ιερό βουνό στο βάθος.

Δεν είναι πίνακας για το κύμα στο προσκήνιο, αλλά αφορά το όρος Φούτζι στο παρασκήνιο.

 Ενώ τα κύματα παίρνουν το προσκήνιο και τραβούν την προσοχή των θεατών, ο πίνακας αφορά αυτό που βρίσκεται κάτω από το κύμα. Εξ ου και το όνομα “Under the Great Wave off Kanagawa”.

Η συλλογή από τριάντα έξι πίνακες παρουσιάζει όλο το όρος Φούτζι από διαφορετικές οπτικές γωνίες και συναισθήματα. Δύο πίνακες από την ίδια συλλογή πλησιάζουν πολύ αυτόν τον πίνακα. Ποταμός Tama στην επαρχία Musashi (Bushū Tamagawa) και Kajikazawa στην επαρχία Kai (Kōshū Kajikazawa).

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr