Η Βρετανία πάγωσε σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank και ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα μέχρι τα τέλη του 2022 σε έναν νέο γύρο κυρώσεων που λαμβάνονται σε συντονισμό με τους δυτικούς συμμάχους για να «αποδεκατίσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν».

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε άλλους οκτώ ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων λιπασμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου, φορτηγών και διαμαντιών.

Απαγόρευση επενδύσεων

Το Λονδίνο θα απαγορεύσει επίσης τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία, αξίας άνω των 11 δισεκατομμυρίων λιρών το 2020, και την εξαγωγή βασικού εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου και καταλυτών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε: «Το τελευταίο κύμα μέτρων θα βάλει τέλος στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα επιβάλει κυρώσεις σε ακόμη περισσότερα άτομα και επιχειρήσεις, αποδεκατίζοντας την πολεμική μηχανή του Πούτιν».

«Μαζί με τους συμμάχους μας, δείχνουμε σε μέλη της ρωσικής ελίτ ότι δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατόπιν εντολής (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Οι νέες κυρώσεις, το πέμπτο πακέτο της Βρετανίας από την έναρξη του πολέμου, ανακοινώθηκαν μετά τις αναφορές για επιθέσεις σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην πόλη Μπούτσα.

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στη Sberbank αποφασίστηκε σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανακοίνωσαν νωρίτερα πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού στην τράπεζα, δήλωσε η Βρετανία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα.