Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα αναμένει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, η οποία θα καθορίσει την έκβαση του πολέμου.

Μασούντ Πεζεσκιάν: Σε περίπτωση αντιποίνων από το Ισραήλ, θα ακολουθήσει «ισχυρότερη απάντηση»

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», αλλά υποσχέθηκε πως σε περίπτωση αντιποίνων από το Ισραήλ για τη χθεσινή πυραυλική επίθεση, θα ακολουθήσει «ισχυρότερη απάντηση».

Το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», διαβεβαίωσε ο Πεζεσκιάν και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «μας αναγκάζει να αντιδράσουμε».

Διπλωματική κινητικότητα στον Περσικό

Οι χώρες του Περσικού Κόλπου συγκάλεσαν αργά την Τετάρτη έκτακτη σύσκεψη, όπως μεταδίδει το Reuters, για να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας Ισραήλ: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά στο Ιράν

Θα απαντήσουμε δυναμικά στην πυραυλική επίθεση του Ιράν ήταν η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο συγκάλεσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε χθες το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν «απάντηση» στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσαν αργότερα οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, απειλώντας το Ισραήλ με «συντριπτικά πλήγματα» σε περίπτωση που προχωρήσει σε αντίποινα.

Η ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ακολούθησε τις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο και αντιπροσωπεύει την πιο πρόσφατη και πιο έντονη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. ΗΠΑ και Γαλλία κινητοποιούν δυνάμεις στην περιοχή «για να υπερασπιστούν» το Ισραήλ.

Δείτε live

20:35  IDF: Πάνω από 240 ρουκέτες της Χεζμπολάχ χτύπησαν σήμερα στο Ισραήλ – Οι 100 μέσα σε λίγη ώρα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι περισσότερες από 240 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Ειδικά το απόγευμα, καταγράφηκε ομοβροντία 70 ρουκετών προς τη δυτική Γαλιλαία, η οποία χτύπησε μακριά από κατοικημένα σημεία. Άλλες 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν λίγο αργότερα, χωρίς και αυτές να προκαλέσουν ζημιές.

Ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα γυαλιού στη Δυτική Γαλιλαία.

19:48 Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες με στόχο τις πόλεις Ναχαρίγια και Άκρε στο βόρειο Ισραήλ

19:28 Σειρήνες ακούγονται και πάλι σε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ

19:27 Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Τρίτης στη Γιάφα

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Τρίτης 1 Οκτωβρίου στη Γιάφα, στο Τελ Αβίβ, που κόστισε τη ζωή σε επτά άτομα.

Την είδηση αναμεταδίδουν και τα ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η Haaretz.

19:25 Ο ισραηλινός στρατός αναθεώρησε προς τα επάνω τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός αναθεώρησε σήμερα τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν την Τρίτη από το Ιράν, κάνοντας λόγο για 200.

Στην αρχική ανακοίνωσή του ο στρατός μιλούσε για «περίπου 180» βαλλιστικούς πυραύλους.

«Το Ιράν εκτόξευσε χθες περίπου 200 πυραύλους εναντίον του κράτους του Ισραήλ (…) επιτέθηκε σε αστικές ζώνες και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών πολιτών» ανέφερε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι ζημιές ήταν «σχετικά μικρές» καθώς οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

19:21 Η ΕΕ συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν

O Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) συνέστησε σήμερα στις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν, λόγω του «αυξημένου κινδύνου» στην περιοχή μετά την ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και την προειδοποίηση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι θα απαντήσει.

Αυτό το «ενημερωτικό σημείωμα για τις εμπόλεμες ζώνες» έχει ισχύ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Για το ίδιο χρονικό διάστημα εκδόθηκε το Σάββατο άλλη προειδοποίηση που αφορά τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και του Λιβάνου.

19:15 Η Γαλλία συστήνει στους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν προσωρινά

Η γαλλική πρεσβεία στο Ιράν καλεί τους Γάλλους πολίτες που μπορούν να φύγουν από το Ιράν, να το κάνουν προσωρινά.

19:12 Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για σφοδρές μάχες στην Μαρούν αλ-Ρας

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, σε εξέλιξη είναι σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις των IDF στην περιοχή Μαρούν αλ-Ρας στον Λίβανο.

Μαχητές της Χεζμπολάχ.

19:08 Οι ηγέτες της G7 θεωρούν πως είναι «ακόμη εφικτή μια διπλωματική λύση» στη Μέση Ανατολή

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) θεωρούν ότι «είναι ακόμη εφικτή» η εξεύρεση διπλωματικής λύσης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αναφέρει σε δελτίο Τύπου η ιταλική κυβέρνηση.

Σε σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε η Ιταλία, οι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της κρίσης και καταδίκασαν την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

«Εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση των τελευταίων ωρών, υπενθυμίστηκε ότι μια σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ότι είναι ακόμη εφικτή μια διπλωματική λύση», αναφέρει η ανακοίνωση. Οι ηγέτες της G7 «καταδίκασαν σθεναρά» την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Η Ιταλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7, που περιλαμβάνει επίσης τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, και την Ιαπωνία.

19:05 Νέες απειλές ΗΠΑ προς το Ιράν

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κερτ Κάμπελ δήλωσε ότι όχι μόνο το Ισραήλ σκέφτεται τις επιλογές απάντησης στην επίθεση του Ιράν, αλλά και οι ΗΠΑ.

19:03 Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες με έδρα το Ιράν και την Κίνα που «διευκόλυναν την προμήθεια όπλων» για τους Χούθι της Υεμένης

18:53 Πηγές λένε στο Reuters ότι ο Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον Νασράλα ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να τον σκοτώσει

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να τον σκοτώσει πριν από την επίθεση στη Βηρυτό.

18:50 Αυτοί είναι οι οκτώ νεκροί στρατιώτες του Ισραήλ στον Λίβανο

Τα ισραηλινά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες των οκτώ Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Πηγή: Times of Israel

18:40 Νετανιάχου: Θα σώσουμε τους ομήρους μας στον νότο και οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στον βορρά – Συλλυπητήρια για τους νεκρούς στρατιώτες στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, δήλωσε ότι θα σώσουμε τους ομήρους μας στον νότο και οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στον βορρά, «θα εξασφαλίσουμε την αιωνιότητα του Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου έστειλε και συλλυπητήρια στις οικογένειες των οκτώ στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Λίβανο

Διαβάστε ακόμη: