Η Τεχεράνη κάλεσε την ελληνική πλευρά να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης, χωρίς την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Ιράν πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ, ενώ στην συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εναντίον της Τεχεράνης.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι «η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν από μόνες, τους κανόνες στον κόσμο έχει παρέλθει», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, χαρακτηρίζοντας την Ουάσινγκτον ως «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι η λήψη εντολών από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», προσέθεσε.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», ολοκλήρωσε, σημειώνοντας πως η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.