Το Ιράν ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα λιθίουένα βασικό στοιχείο στις μπαταρίες για συσκευές και ηλεκτρικά οχήματασε μια από τις δυτικές επαρχίες του.

«Για πρώτη φορά στο Ιράν, ένα απόθεμα λιθίου ανακαλύφθηκε στο Hamedan», μια ορεινή επαρχία στα δυτικά της χώρας, δήλωσε ο Mohammad Hadi Ahmadi, αξιωματούχος του υπουργείου βιομηχανίας, ορυχείων και εμπορίου του Ιράν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Το υπουργείο πιστεύει ότι το κοίτασμα περιέχει 8,5 εκατομμύρια τόνους λιθίου, το οποίο συχνά αποκαλείται «λευκός χρυσός» για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων. Εάν ο ισχυριζόμενος αριθμός είναι ακριβής, αυτό θα καθιστούσε το κοίτασμα το δεύτερο μεγαλύτερο γνωστό απόθεμα λιθίου στον κόσμο μετά τη Χιλή, η οποία περιέχει 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μετάλλου, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Το κερδοφόρο στοιχείο είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στις καθόδους των μπαταριών ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα.

Η τιμή του μετάλλου εκτοξεύτηκε στα ύψη τον περασμένο χρόνο λόγω της υψηλότερης ζήτησης για ανταλλακτικά ηλεκτρικών οχημάτων, των παγκόσμιων προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού και του πληθωρισμού, αλλά έπεσε πιο πρόσφατα, υποβάλλοντας μια διόρθωση εν μέσω πτώσης των πωλήσεων EV και αργής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά EV.

Η είδηση για τα κοιτάσματα λιθίου του Ιράν, αν αληθεύουν, θα ήταν σωτήρια για την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας.

Επιβαρυμένο από αρκετά χρόνια βαριών διεθνών κυρώσεων και αντιμέτωπο με ένα ταλαιπωρημένο νόμισμα, το οποίο έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του έναντι του δολαρίου στα τέλη Φεβρουαρίου, το Ιράν θα επωφεληθεί πολύ από την ικανότητα εξαγωγής τέτοιων αξιόλογων πόρων — αν και οι εμπορικοί του εταίροι πιθανότατα θα ήταν περιορισμένοι λόγω σε αυτές τις κυρώσεις.

Απομονωμένο από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το Ιράν συνεχίζει να επισύρει κυρώσεις από τα δυτικά έθνη που κατηγορούν την Τεχεράνη ότι προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα που χρησιμοποιούνται στον πόλεμό της στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Ιράν πέρασε επίσης σχεδόν έξι μήνες καταπολεμώντας βίαια τα δικαιώματα των γυναικών και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Όσον αφορά την παγκόσμια αγορά λιθίου, μια τέτοια προσθήκη στα γνωστά αποθέματα του κόσμου θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του μετάλλου περαιτέρω προς τα κάτω, ανάλογα με την ικανότητα του Ιράν να εξάγει.

Διαβάστε περισσότερα