Καθώς πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνήθειες των χρηστών, το Instagram ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σταματά να είναι κατά κύριο λόγο μια εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών.

H Πλατφόρμα

Αντ’ αυτού, η πλατφόρμα θα ενισχύσει τα χαρακτηριστικά της σε τέσσερις βασικούς τομείς: δημιουργοί, βίντεο, αγορές και μηνύματα. Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε τη μετατόπιση του εμπορίου από το offline στο online και το Instagram προσπαθεί να στηριχθεί σε αυτή την τάση μέσω των χαρακτηριστικών που αφορούν τις αγορές.

TikTok

Η επιτυχία των ανταγωνιστών όπως το TikTok, το YouTube αλλά και από μικρότερες πλατφόρμες αναφέρθηκε ως μέρος του λόγου για την μεγαλύτερη εστίαση της εφαρμογής στα βίντεο. Τους επόμενους μήνες, το Instagram θα πειραματιστεί με τις συστάσεις – ξεκινώντας με την κοινοποίηση περιεχομένου στους καταναλωτές, ακόμη και από λογαριασμούς που δεν ακολουθούν, με βάση τα θέματα που τους ενδιαφέρουν.Οι άνθρωποι περιηγούνται στο Instagram να ψυχαγωγηθούν. Ο ανταγωνισμός είναι έντονος και υπάρχουν πολλά κενά να καλυφθούν.

Clubhouse

Το Instagram έχει πάρει τα συνθήματά του από άλλες πλατφόρμες όπως το TikTok και το Clubhouse. Το τελευταίο, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2020, διαθέτει δωμάτια live ηχητικής συνομιλίας και πρόσφατα λάνσαρε ένα εργαλείο για τη συλλογή συμβουλών από τους χρήστες. Παρομοίως, το Instagram λάνσαρε τον Μάρτιο τη λειτουργία δωματίων που επιτρέπει σε έως και τέσσερις χρήστες να συνομιλούν ζωντανά μεταξύ τους ταυτόχρονα. Τον περασμένο μήνα, το Instagram παρουσίασε επίσης λειτουργίες που βοηθούν τους δημιουργούς να αξιοποιήσουν το κοινό τους προκειμένου να βγάλουν χρήματα.

Εν τω μεταξύ, το TikTok συνεργάστηκε με το Shopify το περασμένο φθινόπωρο για να εισαγάγει εργαλεία ηλεκτρονικού εμπορίου στην εφαρμογή. Το Instagram έκανε το ντεμπούτο του με τη λειτουργία Shopping in Reels τον Δεκέμβριο για να επιτρέπει στους πωλητές και τους influencers να επισημαίνουν τα προϊόντα προς πώληση μέσα στα Reels τους. Τον περασμένο μήνα η εταιρεία επέκτεινε τη λειτουργία Reels σε παγκόσμιο επίπεδο.