Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα τιμήσει τη σκηνοθέτη της ταινίας «The Night Porter» (Ο θυρωρός της νύχτας), Λιλιάνα Καβάνι και τον ηθοποιό από το Χονγκ Κονγκ, Τόνι Λιούνγκ Τσίου Γουάι με Χρυσούς Λέοντες για το Σύνολο της Καριέρας τους.

Η Λιλιάνα Καβάνι συμμετείχε πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1965 με το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Philippe Pétain: Processo a Vichy», το οποίο κέρδισε τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

«Είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων για αυτή την υπέροχη έκπληξη από την Μπιενάλε της Βενετίας» δήλωσε η Λιλιάνα Καβάνι, η οποία είναι 90 ετών.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, εγκωμίασε την Καβάνι ως «μία από τους πιο εμβληματικούς σταρ του Νέου Ιταλικού Κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960, της οποίας το έργο εκτείνεται σε πάνω από εξήντα χρόνια ιστορίας του θεάματος». Τη χαρακτήρισε ακόμη «μια ευέλικτη καλλιτέχνιδα που εργάστηκε για την τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα με το ίδιο αντισυμβατικό πνεύμα και πνευματικές ζυμώσεις που έχουν κάνει τις ταινίες της διάσημες».

Ο Τόνι Λιούνγκ Τσίου Γουάι έχει πρωταγωνιστήσει σε τρεις ταινίες που κέρδισαν το Χρυσό Λιοντάρι της του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που αποτελεί τμήμα της Μπιενάλε της Βενετίας: “A City of Sadness” (1989), «Cyclo» (1995) και «Lust, Caution» (2007).

Αποδεχόμενος την τιμή δήλωσε: «Είμαι συγκλονισμένος και με τιμά τα νέα από τη Μπιενάλε της Βενετίας. Ελπίζω να γιορτάσω αυτό το βραβείο με όλους τους σκηνοθέτες με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Αυτό το βραβείο είναι επίσης φόρος τιμής σε όλους αυτούς».