Στη σφαίρα της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας, μια έννοια που κάποτε ήταν μόνο στις σελίδες της επιστημονικής φαντασίας είναι πλέον πραγματικότητα για λίγους και εκλεκτούς: η κρυοσυντήρηση. Η διαδικασία αυτή, γνωστή και ως κρυογονική, περιλαμβάνει τη κατάψυξη του ανθρώπινου σώματος ή των οργάνων μετά θάνατον, με την ελπίδα ότι οι μελλοντικές επιστημονικές εξελίξεις θα επιτρέψουν την αναβίωσή τους. Ορισμένα διάσημα άτομα, όπως ο DJ Steve Aoki, ο Seth MacFarlane και η Paris Hilton, έχουν εκφράσει δημοσίως το ενδιαφέρον τους να κρυοσυντηρηθούν μετά θάνατον, μπαίνοντας στις τάξεις εκείνων όπως ο Αμερικανός εμβληματικός παίκτης του μπέιζμπολ Ted Williams και ο επιστήμονας Peter Eckersley, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε αυτή τη φουτουριστική διαδικασία.
Η κρυογονική λειτουργεί με βάση την αρχή της ανακοπής της εξέλιξης του θανάτου, βάζοντας ουσιαστικά μια παύση στη βιολογική αποσύνθεση. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί ο αποθανών σε μια κατάσταση που θα μπορούσε μια μέρα να αντιστραφεί, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αν η επιστήμη βρει έναν τρόπο να νικήσει τη θνητότητα. Η διαδικασία αρχίζει αμέσως μετά το θάνατο, με την ανάπτυξη μιας «ομάδας αναμονής» από εταιρείες κρυογονικής, όπως η Alcor, ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς του τομέα. Η ομάδα αυτή είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του σώματος μέσω μιας σειράς εξελιγμένων διαδικασιών που ξεκινούν στο κρεβάτι του ετοιμοθάνατου μέλους.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Alcor, Δρ. Max More, ο οποίος συνδέεται με την εταιρεία από το 1986, έριξε φως στην περίπλοκη διαδικασία κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ντοκιμαντέρ του BBC το 2022. Σύμφωνα με τον Δρ. More, το πρωτόκολλο ξεκινά με τη χρήση ενός αναζωογονητή καρδιάς-πνευμόνων για την προσομοίωση της κυκλοφορίας, εξασφαλίζοντας ότι το αίμα συνεχίζει να ρέει στο σώμα και τα όργανα παραμένουν λειτουργικά. Στη συνέχεια, χορηγείται ένα μείγμα προστατευτικών φαρμάκων για την πρόληψη της κυτταρικής φθοράς, ένα βήμα που παρομοιάζεται με τη δωρεά οργάνων στην προσπάθειά της να διατηρήσει την ακεραιότητα των ιστών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η πιο κρίσιμη φάση περιλαμβάνει τη μεταφορά του ασθενούς στα κεντρικά γραφεία της Alcor στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου αρχίζει η πραγματική διαδικασία κατάψυξης. Εδώ, το αίμα του ατόμου αντικαθίσταται με ένα «ιατρικό αντιψυκτικό», μια ουσία που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τον σχηματισμό βλαβερών κρυστάλλων πάγου καθώς η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από το μηδέν. Αντί να κρυσταλλώνεται, το υγρό πυκνώνει σταδιακά, εγκλωβίζοντας το σώμα σε μια κατάσταση που αιωρείται μεταξύ ζωής και θανάτου.
Διαβάστε ακόμη:
- Αρχιεπίσκοπος Αθηνών για νομοσχέδιο ομόφυλα: Να γίνει ονομαστική ψηφοφορία
- Γερμανίδα influencer έκανε βόλτα στην Αθήνα και μας έκανε …ρεζίλι
- Άγιος Βαλεντίνος: Η ημέρα των ερωτευμένων μέσα από ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ
- Ελένη Χατζίδου – Ετεοκλής Παύλου: Φιλήθηκαν στον «αέρα» για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου