Στο «δράμα» των τραπεζικών ισολογισμών εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων αναφέρθηκε χθες ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας Πειραιώς, απαντώντας στο ερώτημα παραγωγικών φορέων γιατί οι τράπεζες  δεν χρηματοδοτούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έκανε λόγο για μεγάλο ποσοστό αφερέγγυων δανειοληπτών και τόνισε πως οι τράπεζες δεν θα χορηγήσουν δάνεια που θα «κοκκινίσουν» την επόμενη μέρα.

Ο κ. Χανζηνικολάου συμμετείχε στο διαδικτυακό δημόσιο διάλογο με τίτλο: «Η Τράπεζα της Ελλάδος σας ακούει», εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και από τις 19 κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Το βασικό ερώτημα που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν ένα: Η ελλιπής χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα υψηλά επιτόκια.

Ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε πως τα «κόκκινα» δάνεια ευθύνονται για τα υψηλά spreads των δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως είπε  το 2020 η πιστωτική επέκταση προς τον επιχειρηματικό τομέα ήταν 7δις ευρώ, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η χρηματοδότηση κατευθύνθηκε προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και σε μικρότερο βαθμό προς τους μικρούς του χώρου.

Από την πλευρά του ο κ. Χαντζηνικολάου σημείωσε χαρακτηριστικά πως:

«Μία τράπεζα ζει και μεγαλουργεί όταν δίνει δάνεια.

»Όμως υπάρχουν περιορισμοί στο ρυθμό χρηματοδότησης, διότι «πληρώνουμε» την κρίση της 10ετίας. Κρίση που διέλυσε κυριολεκτικά τους ισολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

»Και αυτό το δράμα απεικονίζεται και στους ισολογισμούς των τραπεζών».

Οι τράπεζες, συνέχισε ο κ. Χαντζηνικολάου έχουν συμφέρον να επανορθώσουν τους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Όμως είναι μεγάλο το ποσοστό των αφερέγγυων και αυτό μας εμποδίζει να δώσουμε δάνεια, σύμφωνα  με τους εποπτικούς κανόνες, αλλά και με την έννοια του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

«Δεν θα βάλουμε ένα νέο κύμα δανείων, τα οποία θα «κοκκινίσουν» την επόμενη ημέρα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.