Αντιμέτωπες με ένα σημαντικό δίλημμα βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όσον αφορά τη διάρκεια των ψηφιακών πιστοποιητικών για την covid – 19.

Όπως σημειώνει το Politico, πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει τα πιστοποιητικά, ή τα «πράσινα» πάσο, ως εισιτήριο για τους ανθρώπους να απολαύσουν κάτι που προσεγγίζει μια κανονική κοινωνική ζωή εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού — από το φαγητό έξω μέχρι το θέατρο. Επιπλέον, το πάσο για την COVID κράτησε τα σύνορα ανοιχτά, επιτρέποντας τη συνέχιση των ταξιδιών ελεύθερα μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Το πάσο δείχνει ότι ο κάτοχός του είναι πλήρως εμβολιασμένος, έχει αναρρώσει από μόλυνση ή έχει πρόσφατα βγει αρνητικός για COVID-19. Αλλά με τεράστια τμήματα πληθυσμών χωρών να έχουν πλέον εμβολιαστεί, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το πάσο ως απόδειξη πλήρους εμβολιασμού.

Εκεί βρίσκεται το δίλημμα: Τα δεδομένα δείχνουν τώρα ότι η ανοσία μειώνεται σημαντικά πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί σε διάστημα μεγαλύτερο των πέντε μηνών, το αποδεικτικό του εμβολιασμού θα μπορούσε να παρέχει μία ψευδή διαβεβαίωση ότι είναι ασφαλές να παρακολουθήσουν αθλητικές εκδηλώσεις ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Και σε μια εποχή που η Ευρώπη είναι και πάλι το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας με τα κρούσματα να αυξάνονται, οι κυβερνήσεις χρειάζονται αποτελεσματικές πολιτικές – όχι αναποτελεσματικά εργαλεία – για να αντισταθούν κατά του ιού, σημειώνει το Politico.

Τα πρώτα βήματα από Ελλάδα και Γαλλία

Χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, βρίσκονται σε εγρήγορση για τους κινδύνους και έχουν κάνει τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό COVID για να κρατήσει τα σύνορα ανοιχτά. Αλλά εξετάζει επίσης εάν θα επικαιροποιήσει τους κανόνες σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φθίνουσας ανοσίας, της επιδημιολογικής κατάστασης και της πρόσληψης εμβολιασμού.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή εύκολη για τους Ευρωπαίους, σεβόμενοι την ασφάλεια και ακολουθώντας τις επιστημονικές συμβουλές», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Dana Spinant κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αυτή την εβδομάδα. «Γι’ αυτό έχουμε όλα τα μάτια μας ανοιχτά για την ανανέωση των κανονισμών», πρόσθεσε.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει το πιστοποιητικό COVID για να ανοίξουν την κοινωνία, με την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι απίθανο να μεταδώσουν τον ιό.

Χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε για το πιστοποιητικό της ΕΕ, είναι πλέον κοινός τόπος η σάρωση smartphone για απόδειξη εμβολιασμού, όσον αφορά την είσοδο σε δημόσιους χώρους όπως μπαρ και γυμναστήρια, από το Παρίσι έως το Μιλάνο.

Η Γαλλία και η Ιταλία ήταν από τις πρώτες που εισήγαγαν το σύστημα, εν μέρει για να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού. Και φαίνεται ότι λειτούργησε.

Φθίνουσα πορεία της ανοσίας

Ωστόσο, τον Ιούλιο, μια μελέτη από το Ισραήλ προειδοποίησε για πρώτη φορά τον κόσμο για την φθίνουσα ανοσία του εμβολίου BioNTech/Pfizer. Έκτοτε, περαιτέρω δεδομένα από όλο τον κόσμο έδειξαν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 παρέχουν μεγάλη έγκαιρη προστασία, αλλά τα επίπεδα αντισωμάτων αρχίζουν να μειώνονται μετά από μόλις τρεις μήνες, ανάλογα με το εμβόλιο και το άτομο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πήρε αυτή την εβδομάδα μια πρώτη θέση για αυτό το θέμα. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, το πάσο για COVID για άνω των 65 ετών θα παραμείνει έγκυρο μόνο εάν οι Γάλλοι ηλικιωμένοι λάβουν συμπληρωματικό αναμνηστικό εμβόλιο έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Η Ελλάδα συζητά παρόμοια μέτρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο χρησιμοποιούν οι Έλληνες για να πηγαίνουν σε καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια ή γυμναστήριο χωρίς να χρειάζονται τεστ.

Χάος τον χειμώνα στην Ευρώπη;

Καθώς αυξάνονται οι αποδείξεις ότι η ανοσία μειώνεται -ιδιαίτερα στην παρεμπόδιση της μετάδοσης- «θα είναι αναπόφευκτο να υπάρξει κάποιου είδους χρονικό όριο» στην κατάσταση εμβολιασμού, δήλωσε ο Simon Clarke, αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Με τις χειμερινές εορταστικές και χιονοδρομικές περιόδους να πλησιάζουν, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ταξιδιωτικό χάος.

Ενώ το πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα πρέπει «κατ’ αρχήν» να απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία τους, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς στους κατόχους εισιτηρίων εάν το κρίνουν απαραίτητο και αναλογικό για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας — και να εξηγήσουν την απόφασή τους στο μπλοκ .

Αν και η Επιτροπή δεν έχει αποκαλύψει άμεσα σχέδια για την ενημέρωση του πιστοποιητικού COVID, έχει ζητήσει ευθυγράμμιση των πολιτικών εμβολιασμού για να αποφευχθούν τα προβλήματα στα ταξίδια.