Διερωτώνται πολλοί γιατί άραγε έχει καθηλωθεί το Χρηματιστήριο της Αθήνας! Γιατί ο όγκος συναλλαγών έχει συρρικνωθεί δραματικά, γιατί απέχουν κυρίως οι ξένοι επενδυτές!

Είναι προφανές πως μια ενδελεχής ανάλυση θα πρέπει να  είναι μακροσκελής.

Εάν κάποιος θέλει να είναι σοβαρός και να αποτυπώσει πλήρως μια πραγματικότητα, οφείλει να λάβει υπόψιν πλήθος παραμέτρων, από τα μάκρο, το επενδυτικό περιβάλλον, την αξιοπιστία της αγοράς, την ύπαρξη κανόνων, όρων του παιχνιδιού, ελέγχου και εποπτείας των συμμετεχόντων.

Αλλά και το πολιτικό κλίμα, τις διεθνείς εξελίξεις, τα γεωπολιτικά, τις επιχειρηματικές κινήσεις!

Η στήλη θα εξαντλήσει την προσέγγιση της σε λίγες παραγράφους:

Οι ξένοι μολονότι στήριξαν σε υπερθετικό βαθμό την αγορά, με συντονισμό διαγωνιστικών διαδικασιών και ιδιωτικοποιήσεων, με θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, με αναβαθμίσεις, αλλά και συμμετέχοντας σε αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ των τραπεζών, αισθάνονται ότι τα πράγματα κάπου παρεκκλίνουν και υπάρχει απόκλιση από την πορεία και τον σχεδιασμό!

Και υποστηρίζουν σε επιμέρους συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, ότι δεν έβαλαν τα λεφτά τους για να τα δουν να γίνονται …Ουρανοξύστες!!!

Ότι περιμένουν από τις τράπεζες με τα κεφάλαια που άντλησαν να στηρίξουν την οικονομία, να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να υποστηρίξουν το Ταμείο Ανάκαμψης στη διάθεση των πόρων του! Και όχι να αποκλίνουν των συντεταγμένων γραμμών και κατευθύνσεων που χάραξαν από κοινού κυβέρνηση, ξένοι οίκοι και διοικήσεις!

Ότι περιμένουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγχει σε βάθος ανοιχτές υποθέσεις και όχι τα στελέχη της να συγκρούονται κατά τη διάρκεια των ΔΣ με φόντο επιχειρηματικά συμφέροντα!

Και μετά τα διάφορα σάιτ να τους (τις) βγάζουν βούκινο και να επακολουθούν διαψεύσεις, εξώδικα, παραδοχές επί της ουσίας αντιτιθέμενων απόψεων!

Ότι περιμένουν η άνοδος των μετοχών να είναι αποτέλεσμα προσφοράς και ζήτησης και όχι η τιμή να κατευθύνεται – στηρίζεται από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι λόγω ειδικών συνθηκών στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θέλουν να εμφανίσουν δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον!

Και αγοράζουν οι ίδιοι στηρίζοντας τη μετοχή, κάτι που είναι οφθαλμοφανές τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις!

Ότι περιμένουν από τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν των φαινομένων υποτιμητικής κερδοσκοπίας, σε μια εποχή που οι γνωστοί – άγνωστοι σορτάκηδες – καταστροφολόγοι, με εξειδίκευση εδώ και χρόνια στις τράπεζες, φέρνουν την καταστροφή, προαναγγέλλουν την κατάρρευση, την ελεύθερη πτώση των τιμών, στην προσπάθεια τους μέσω ψευδών ειδήσεων να προσπορίσουν παράνομο οικονομικό όφελος!

Κάποια στιγμή, κάποιος θα πρέπει να τους συμμαζέψει…