Ο μεγαλύτερος ζωγράφος του 20ού αιώνα. `Ενας από τους σπουδαιότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον George Braque του κυβισμού και με μεγάλη συνεισφορά τόσο στη διαμόρφωση όσο και στην εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Ο Picasso υποστήριξε τον Κομμουνισμό, καθ`όλη τη διάρκεια της ζωής του, και από το 1944 εντάχθηκε στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Από τη Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Ο Picasso ζωγράφισε το “Αγόρι με Πίπα”, όταν ήταν μόλις 24 ετών. Στο έργο απεικονίζεται ένας νεαρός Παριζιάνος, που κρατά στο αριστερό του χέρι μια πίπα και είναι στεφανωμένος με τριαντάφυλλα.

Οι πρώτες προετοιμασίες αυτού του έργου περιελάμβαναν την τοποθέτηση του αγοριού σε όλους τους τύπους ποζών που περιλάμβαναν όρθιο, καθιστό ή ακουμπισμένο στον τοίχο. Μετά από πολλή επανατοποθέτηση του μοντέλου, ο Picasso αποφάσισε το αγόρι να κάθεται. Το επόμενο που τον απασχόλησε ήταν πώς να τοποθετήσει το χέρι, όπου αφιερώθηκε πολύς χρόνος στο ύψος και τη γωνία.

Τα πρώτα έργα δεν δείχνουν άλλα αντικείμενα εκτός από σωλήνα που χρησιμοποιείται. Αν και ο καλλιτέχνης άρχισε να ζωγραφίζει αυτήν την εικόνα, χρειάστηκε περίοδο ανάπαυσης για περίπου ένα μήνα. Σε αυτό το διάστημα, αποφάσισε να το ολοκληρώσει τοποθετώντας μια γιρλάντα λουλουδιών στο κεφάλι του αγοριού.

Να καούν όλα τα έργα του Picasso! | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Le Bateau-Lavoir στη Μονμάρτη είναι το μέρος όπου ζούσε ο ζωγράφος όταν δημιούργησε αυτήν την εικόνα. Μερικοί από τους ντόπιους ζούσαν στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, όπως είναι οι κλόουν ή οι ακροβάτες. Ο Picasso χρησιμοποίησε πολλούς ντόπιους στις φωτογραφίες του, αλλά λίγα είναι γνωστά για το αγόρι της εικόνας.

Αυτό που φαίνεται να είναι γεγονός από σχόλια που προέρχονται από διάφορες πηγές, είναι ότι το αγόρι ήταν μοντέλο στα εφηβικά του χρόνια που περιφερόταν στο στούντιο του Picasso και προσφέρθηκε εθελοντικά για να ποζάρει για το πετρέλαιο. Τα σχόλια του ίδιου του Picasso για το αγόρι ήταν ότι ήταν ένας από τους: “ντόπιους, ηθοποιούς, κυρίες, κύριους, παραβάτες. Έμεινε εκεί, μερικές φορές όλη την ημέρα. Με παρακολουθούσε να δουλεύω. Το λάτρεψε αυτό. ”

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr