Η τεχνολογία, η ψηφιοποίηση και η ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση δεδομένων αλλάζουν τα καθιερωμένα και δημιουργούν νέες ανάγκες στις επιχειρήσεις για προσλήψεις. Χρειάζονται πωλητές, προγραμματιστές λογισμικού, αναλυτές και μηχανικούς δεδομένων, καθώς και διοικητικά στελέχη.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η ετήσια έρευνα HR Trends 2025 της Randstad αποτυπώνει τις στρατηγικές προτεραιότητες των εταιρειών στην Ελλάδα, μέσω των οποίων διαφαίνεται πως η εγχώρια αγορά εργασίας βρίσκεται σε περίοδο έντονων μετασχηματισμών, με τις επιχειρήσεις να καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες στελέχωσης, την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και την προσαρμογή σε ένα ασταθές και συνεχώς εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Αναλυτικά, η έρευνα δείχνει μεταξύ άλλων ότι 65% των εργοδοτών εκτιμούν ως μη ρεαλιστικές τις μισθολογικές απαιτήσεις των υποψηφίων για να εργαστούν στην επιχείρησή τους, κάτι που συνιστά βασικό εμπόδιο στην κάλυψη θέσεων. Η έλλειψη κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων (43%), καθώς και η απουσία σχετικής εμπειρίας στον κλάδο εξειδίκευσης (40%) επιβαρύνουν επιπλέον τη διαδικασία. Μάλιστα, το 29% των επιχειρήσεων αδυνατεί να βρει υποψηφίους με τα απαραίτητα έτη εμπειρίας. Για να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά, οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών (55%), στην παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (50%) και τη δημιουργία ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης (38%).

Ενα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία της έρευνας είναι ότι το 57% των εταιρειών σχεδιάζει να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό του μέσα στο 2025, με την επιχειρηματική ανάπτυξη (70%) και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (48%) να αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Επιπλέον, η ανάγκη για ταλέντα με νέες δεξιότητες (24%) και η κάλυψη κενών από αποχωρήσεις (23%) επηρεάζουν καθοριστικά τις αποφάσεις προσλήψεων, με τους κλάδους των πωλήσεων (48%), της τεχνολογίας (41%), της λογιστικής (26%) και της εξυπηρέτησης πελατών (19%) να παρουσιάζουν την υψηλότερη ζήτηση.

Στο πεδίο των μισθολογικών προβλέψεων η εικόνα διαμορφώνεται εξίσου θετικά: το 76% των εταιρειών σχεδιάζει αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων εντός του 2025, ενώ καμία από τις συμμετέχουσες στην έρευνα εταιρείες δεν σχεδιάζει μείωση.

Τέλος, φαίνεται πως οι επιχειρήσεις αναζητούν, πλέον, ταλέντα που συνδυάζουν τεχνολογική κατάρτιση, αναλυτική σκέψη και επαγγελματική ευελιξία, ενώ στο επίπεδο των αμοιβών οι κλάδοι της τεχνολογίας και των πωλήσεων παραμένουν οι πιο ελκυστικοί για τέταρτη συνεχή χρονιά, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των επαγγελματιών που αναζητούν ανταγωνιστικά πακέτα αμοιβών και ευκαιρίες εξέλιξης. Ταυτόχρονα, οι τομείς της ναυτιλίας και της ενέργειας εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλές αμοιβές λόγω της αυξημένης ζήτησης και των ειδικών απαιτήσεων, που καθιστούν αναγκαία τη στελέχωση με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Διαβάστε ακόμη: