Η αξία των εξαγορών έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 1.1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλασιάζοντας το σύνολο των 577 δισεκατομμυρίων του 2020 και καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 804 δισεκατομμυρίων που είχε σημειωθεί το 2006, ήτοι την περίοδο πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Παράλληλα, οι συμφωνίες αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2021, με τη μέση αξία τους να φθάνει τα 1.1 δισεκατομμύρια, εμφανίζοντας άνοδο 57%, σύμφωνα με την έκθεση Global Private Equity του συμβούλου ιδιωτικών κεφαλαίων Bain & Company.

Η απότομη αύξηση στην αξία τους οφείλεται στον τεράστιο όγκο κεφαλαίων της αγοράς. Ύστερα από δέκα χρόνια σταθερής ανάπτυξης, τα ταμειακά αποθέματα σημείωσαν ένα ακόμη ρεκόρ το 2021 αγγίζοντας τα 3.4 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με περίπου το 1 τρισεκατομμύριο από αυτά να βρίσκεται σε κεφάλαια εξαγοράς.

Η δραστηριότητα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (P2P) ήταν επίσης έντονη, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική και την περιοχή ΑσίαςΕιρηνικού, όπου εντοπίσθηκε αύξηση κατά 57% στις συμφωνίες, «απορροφώντας» 469 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, συμβάλλοντας στα ιστορικά υψηλά επίπεδα συναλλαγών το 2021.

Ο βασικός παράγοντας που διαφοροποιεί τις σημερινές συμφωνίες με εκείνες πριν από την περίοδο της κρίσης (2006 – 2007) είναι το μικρότερο μέγεθός τους, καθώς πραγματοποιούνται συχνά από έναν έως δύο αγοραστές με βαθιά εξειδίκευση στον τομέα, έναντι των κοινοπραξιών που απαιτούντο τότε.

Παράλληλα, η συνεχής ανάπτυξη του τομέα fintech, της υγειονομικής περίθαλψης και των επιχειρηματικών υπηρεσιών –όπου η υπεραπόδοση είναι όλο και περισσότερο συνυφασμένη με την τεχνολογία– προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών αγοραστών, με το 1/3 των εξαγορών να αφορά, πλέον, μία εταιρεία τεχνολογίας.

Εκτός από τις επενδύσεις, τα κεφάλαια εξαγοράς «άγγιξαν» τα 957 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε ενεργητικό, υπερδιπλασιάζοντας το ισχυρό σύνολο του 2020 και ξεπερνώντας τον μέσο όρο της πενταετίας κατά 131%.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες ήταν οι συμφωνίες εταιρειών εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC), που αυξήθηκαν κατά 325% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 158 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων ολοκλήρωσε τη λίστα με τις μετρήσεις που… «έσπασαν» τα ρεκόρ του περασμένου έτους.

Τα παγκόσμια κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού κεφαλαίου έφθασαν τα 1.2 τρισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτευχθεί ποτέ.

Τα κεφάλαια εξαγοράς συγκέντρωσαν 387 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή τους έως σήμερα.

Ο Χιού ΜακΆρθουρ, επικεφαλής του κλάδου της Bain & Company ανέφερε αρχικά πως: «δεδομένων των υψηλών τιμών που καταβλήθηκαν το 2021, θα υπάρξει αναπόφευκτα μεγαλύτερη πίεση στις συμφωνίες για τάχιστα αποτελέσματα εφέτος, ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας είναι υψηλότερες για εταιρείες με μακρά πορεία σε έναν κλάδο.

Ταυτόχρονα, για να αυξηθούν οι αποδόσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό οι διαπραγματευτές να κατανοήσουν πλήρως τη μικροοικονομία του κλάδου, τους μοχλούς δημιουργίας αξίας που είναι διαθέσιμοι και τους κινδύνους που διατρέχουν» και ολοκλήρωσε:

«Τέλος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι επενδυτές θα κληθούν να αποκτήσουν πεποίθηση γύρω από ένα πιο πιθανό σενάριο. Αντίθετα, οι επενδυτές ιδιωτικών μετοχών θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα φάσμα σεναρίων, ευρύτερο από το κανονικό, και να παρακολουθούν στενά, καθώς τα γεγονότα συνεχίζουν να εξελίσσονται».