Περίπου το 1/3 των εταιρικών φορολογικών εσόδων της Ιρλανδίας κατεβλήθη από τρεις εταιρικούς ομίλους το 2021, σύμφωνα με νέα έρευνα που υποδεικνύει ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας είναι ακόμη πιο συγκεντρωμένα, από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Οι ιρλανδικές εταιρικές φορολογικές εισπράξεις έχουν «διογκωθεί» τα τελευταία χρόνια, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να εισπράττονται όλο και περισσότερο από έναν μικρό αριθμό μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών του εξωτερικού, κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας και των φαρμάκων, σύμφωνα με έκθεση του Ιρλανδικού Δημοσιονομικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, τρεις εταιρείες πλήρωσαν 5.2 δισ. ευρώ το 2021, περίπου το 1/3 του συνολικού εταιρικού φόρου που εισέπραξε το κράτος, με το μερίδιο να είναι κοντά σε αυτό, τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό για το περασμένο έτος εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη υψηλότερο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η έρευνα εντόπισε ότι η ομάδα των μεγάλων φορολογουμένων είναι ακόμη μικρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από λίγες εταιρείες. Αν και αυτές δεν προσδιορίζονται, πολυεθνικές εταιρείες με σημαντική παρουσία στην Ιρλανδία περιλαμβάνουν τις: Apple, Microsoft, Pfizer, Intel, Alphabet και Meta. Το 57% των εταιρικών φόρων κατεβλήθη από μόλις δέκα εταιρείες το 2022, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Revenue Commissioners.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω μαζικών περικοπών θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και εν όψει μίας παγκόσμιας αναθεώρησης των κανόνων εταιρικής φορολογίας, που αναμένεται να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση της Ιρλανδίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάικλ ΜακΓκράθ, ανακοίνωσε σχέδια για τη σύσταση ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού ταμείου, στο οποίο θα διοχετεύονται οι πλεονάζοντες εταιρικοί φόροι ώστε να αποφευχθεί η διάθεση μεγάλου μέρους των εσόδων, που μπορεί να είναι μεταβατικά στις τρέχουσες δαπάνες και να πληρωθούν οι μελλοντικές, για τη γήρανση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή.

Το ακριβές ποσό που θα φυλάσσεται σε αυτό το ταμείο κάθε χρόνο, δεν έχει ακόμη καθορισθεί, ωστόσο, εάν φθάσει τα 90 δισ. ευρώ έως το 2030, μπορεί να έχει ισχυρή απόδοση και αν αυτή επενδύεται ξανά μέχρι το 2035, η συνολική του αξία μπορεί να ανέλθει στα 142 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: