Σημαντική άνοδο κατέγραψαν όλες οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος TITAN στο εννεάμηνο του 2021, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών του Ομίλου.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι επιδόσεις ενισχύθηκαν από τη συνεχιζόμενη ευρωστία της αμερικανικής αγοράς, την ενθαρρυντική ανάκαμψη και άνοδο της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και τις δυναμικές επιδόσεις των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην Αίγυπτο συνεχίστηκε η προοδευτική βελτίωση των επιδόσεων σαν αποτέλεσμα των μέτρων που θέσπισε η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό της παραγωγής στην αγορά. Στην Τουρκία το κλίμα επιβαρύνθηκε από τις μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ στη Βραζιλία διατηρήθηκε η ανοδική τάση.

Κατά συνέπεια, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου TITAN το εννεάμηνο του 2021 κατέγραψε αύξηση 5,0% και διαμορφώθηκε στα €1.262,8 εκ. Σε τοπικά νομίσματα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 10,1%. Η αύξηση του κόστους έπληξε πολλούς κλάδους ανά τον κόσμο, με τις συνέπειες στον κλάδο δομικών υλικών να είναι πιο ορατές κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι τιμές ενέργειας και ναύλων έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους κατά το εν λόγω διάστημα. Η τάση άρχισε να αντιστρέφεται τον Οκτώβριο και οι τρέχουσες τιμές υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα του κόστους αναμένεται να διαμορφωθούν σε ευνοϊκότερα επίπεδα μελλοντικά. Λόγω της πρωτοφανούς αύξησης του κόστους και της αναπόφευκτης χρονικής διαφοράς για προσαρμογή των τιμών πώλησης, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) δέχθηκαν πιέσεις κατά το εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν στα €219,6 εκ., καταγράφοντας μείωση 4,3%.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκαν. Ο Όμιλος TITAN κατέγραψε κέρδη ύψους €81,9 εκατ. έναντι κερδών €58,0 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2020, σημειώνοντας αύξηση 41,4%, κυρίως λόγω των χαμηλότερων επιπέδων δανεισμού και της αποτελεσματικής στρατηγικής αναχρηματοδότησης που  εφάρμοσε.

τιτάν τιταν Titan

Titan America

Το μακροοικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να στηρίζει τη ζήτηση για δομικά υλικά στις Η.Π.Α. H ισχυρή αγορά εργασίας και οι αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες στηρίζουν τη ζήτηση στις αγορές δραστηριοποίησης του Ομίλου TITAN, η  οποία ευνοείται περαιτέρω από την έλλειψη διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών και τα ελκυστικά επιτόκια των  στεγαστικών δανείων.

Κατά το εννεάμηνο οι τάσεις επιβεβαιώνουν τη δυναμική και τις προοπτικές για μελλοντική  ανάπτυξη.  Ο Όμιλος προωθεί ενεργά το τσιμέντο χαμηλότερων εκπομπών CO2 στις Η.Π.Α. και με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τις συνθήκες για να ανταποκριθεί σε ευρύτερη ζήτηση.

Η Titan America είναι ηγέτης στον κλάδο του «πράσινου» τσιμέντου και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου Τύπου IL (μειωμένων εκπομπών CO2) που πωλείται στις ΗΠΑ. Η μεγάλη αύξηση του κόστους (κυρίως ενέργειας, εφοδιαστικής αλυσίδας και εργατικού κόστους) επηρέασε τα περιθώρια κερδοφορίας, τα οποία συμπιέστηκαν, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Στα τέλη του καλοκαιριού ο Όμιλος TITAN προέβη σε μια δεύτερη τιμολογιακή αύξηση εντός του έτους, προκειμένου να αντισταθμίσει τα υψηλότερα κόστη. Λόγω των συμβάσεων που ήδη ήταν σε ισχύ και της έκτασης των αυξήσεων στο κόστος, απαιτείται κάποιο διάστημα προτού γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2022 με στόχο την ανάκαμψη των περιθωρίων κερδοφορίας.

Ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,7% σε δολάρια ΗΠΑ κατά το εννεάμηνο του 2021 η οποία αντιστοιχεί σε 2,1% αύξηση σε ευρώ, φτάνοντας τα €731,3 εκ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν σε €126,7 εκ. (μείωση 5,1% σε δολάρια ΗΠΑ) και ήταν 10,6% χαμηλότερα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020 σε ευρώ.

Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη

Οι επιδόσεις της ελληνικής αγοράς συνέχισαν να είναι ενθαρρυντικές, ενισχύοντας περαιτέρω την πεποίθηση ότι η αγορά βρίσκεται πλέον σταθερά σε αναπτυξιακό κύκλο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν τόσο κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους όσο και κατά το εννεάμηνο. Σε όλους τους κλάδους κατασκευών αναμένεται ενίσχυση της ζήτησης. Η κατασκευαστική δραστηριότητα αντλεί τη δυναμική της από την αναβάθμιση και επέκταση πολλών ιδιωτικών έργων υποδομής, καθώς και από έργα εφοδιαστικής αλυσίδας και αποθήκευσης από μικρές βιομηχανικές μονάδες σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας κυρίως στα αστικά κέντρα. Υποστηριζόμενες από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, έγιναν τιμολογιακές αυξήσεις οι οποίες όμως ακόμη δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τη μεγάλη αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και των ναύλων, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα έντονες κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι εξαγωγές του Ομίλου συνέχισαν να κινούνται με ταχείς ρυθμούς λόγω της ανόδου της παγκόσμιας ζήτησης σε όλες τις αγορές που εξυπηρετεί το δίκτυο του Ομίλου Titan.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη κατά το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 10,3% και ανήλθε σε €194,5 εκ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €20,4 εκ. έναντι €16,2 εκ. το εννεάμηνο του 2020.