Οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος –και όχι μόνο– προκαλούν ασφυκτικές πιέσεις και σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τη δυσκολία της κατάστασης και του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η πλειοψηφία των καταναλωτών, ανακοίνωσε πριν από κάποιες εβδομάδες μία δέσμη μέτρων για να μειώσει τις επιπτώσεις από αυτό το κύμα ακρίβειας. Βέβαια, για την ώρα, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή για να δούμε το πόσο βελτιώθηκε η κατάσταση, ενώ σχετικά με το θέμα της περιβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής –που είναι και η βασική αιτία των υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος– η μόνη ενημέρωση παραμένει ότι θα έχουμε εξελίξεις από τον Ιούλιο.

Τότε –σύμφωνα με την κυβέρνηση– θα ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός που θα στοχεύσει στην αναστολή της επιβολής της ρήτρας. Άρα και δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση για το θέμα, αλλά και δεν πρέπει να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα σχετικά με την ελάφρυνση των λογαριασμών μέσω της αναστολής της ρήτρας. Μέχρι τότε, όμως, τι θα γίνει; Γιατί οι αυξημένοι λογαριασμοί θα συνεχίσουν να αποστέλλονται στους καταναλωτές.

Πώς θα καταφέρουν να τις αποπληρώσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, την ώρα που πρέπει να τακτοποιήσουν και άλλες υποχρεώσεις – κυρίως από το παρελθόν; Και μάλιστα με τζίρους αισθητά μειωμένους, ακριβώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά; Πώς θα εξοφλήσουν τέτοιους λογαριασμούς τα νοικοκυριά που βλέπουν ότι δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμα και βασικά αγαθά;

Είναι σίγουρα θετικό ότι η κυβέρνηση «άκουσε» την κοινωνία και αποφάσισε να λάβει κάποια έκτακτα μέτρα. Όμως, για να αποδώσουν στον μέγιστο βαθμό και να ανακουφίσουν πραγματικά όσους πλήττονται, θα πρέπει να εφαρμοστούν και στο κατάλληλο χρονικό σημείο. Και εμείς βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η ταχύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Το ζητούμενο είναι να προλάβουμε καταστάσεις και να μην φτάσουμε στο σημείο που θα γίνονται αποκοπές ρεύματος λόγω οφειλών ή που θα οδηγείται ένας καταναλωτής στην απόγνωση επειδή θα δυσκολεύεται να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό για να εξοφλήσει το λογαριασμό του, αφήνοντας ανεξόφλητες άλλες υποχρεώσεις.

Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αντιμετώπιση της κατάστασης και αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ και τα νοικοκυριά μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο καθυστέρησης των υποχρεώσεων τους.

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

προέδρος Ε.Ε.Α και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.