Την αναστολή για ένα έτος των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να μη βρεθούν πολλοί φορολογούμενοι στη θέση να αναγκαστούν να πληρώσουν έξτρα φόρους καθώς με τη μείωση των εισοδημάτων θα κληθούν να «τεκμηριώσουν» εισοδήματα με βάση περιουσιακά στοιχεία.
Με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2020 (εισοδήματα 2019) που επεξεργάστηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτει ότι περισσότεροι από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι είδαν να τους καταλογίζεται έξτρα φόρος στη βάση τεκμηρίων. Έτσι πλήρωσαν έξτρα φόρο περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα από τους προηγούμενους 1,9 εκατ. υπόχρεους οι 690.653 ήταν μισθωτοί και 204.300 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Βέβαια φέτος ακόμη για πολλούς ακόμη και η ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση να είναι υπερβολική.
Το όλο σχέδιο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης με τους θεσμούς με την κυβέρνηση να σχεδιάζει απαλλαγή από την αντικειμενική δαπάνη για κατοικίες και αυτοκίνητα για τα εισοδήματα του 2020 για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή, καθώς και επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις με σημαντική πτώση τζίρου.
Βέβαια οι θεσμοί και στο παρελθόν όταν το όλο ζήτημα κατάργησης των τεκμηρίων είχε τεθεί προ πανδημίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. είχαν αντιδράσει λόγω της ανάγκης να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επιπλέον η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει κριτήρια και προϋποθέσεις ώστε να αποφευχθεί η «κάλυψη» φοροδιαφυγής ενώ προτάσσει και το ότι πλέον εφαρμόζονται σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου στη βάση στοιχείων από τράπεζες κτλ.
Να σημειωθεί ότι πριν την πανδημία η κυβέρνηση εξέταζε μείωση των τεκμηρίων για το 2020 έως 50% και πλήρη κατάργηση τους από το 2021
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από εκείνο που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες ο φόρος υπολογίζεται επί του εισοδήματος που προκύπτει το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης δηλαδή από ποσά που αφορούν τα τετραγωνικά της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας, των διαθέσιμων αυτοκινήτων, των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, των σκαφών αναψυχής κτλ.