Η φορολογική δήλωση του υποψήφιου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών, Τιμ Γουόλζ, δείχνει ξεκάθαρα ότι διαφέρει σημαντικά από τους συνυποψηφίους του προέδρους και αντιπροέδρους των ΗΠΑ που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρόκειται στην ουσία για μία απλή δήλωση ενός συνηθισμένου πολίτη.

Τα οικονομικά του Γουόλζ είναι απλά και τα έσοδα του πολύ περιορισμένα σε σχέση με πολιτικούς που έφτιαξαν περιουσίες στον ιδιωτικό τομέα πριν κατέβουν στην πολιτική.

Σε αντίθεση με αυτούς που αναφέρουν εισοδήματα εκατομμυρίων από διάφορες πηγές και μεγάλες περιουσίες, ο Τιμ Γουόλζ ανακοίνωσε μέτρια – για τα αμερικανικά δεδομένα – εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, ο Γουόλζ δήλωσε εισόδημα 210.287 δολαρίων από την εργασία του ως κυβερνήτης της Μινεσότα από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Αύγουστο της φετινής χρονιάς και ένα τραπεζικό λογαριασμό με υπόλοιπο που κυμαίνεται από τα 15.000 έως τα 50.000 δολάρια.

Όπως μεταδίδει το AP, στη δήλωσή του δεν υπάρχει κανένα χρέος. Επίσης, δεν έχει πλέον στην κατοχή του σπίτι ούτε ιδιοκτησίες προς ενοικίαση όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενες δηλώσεις. Επίσης, δεν έχει στην κατοχή του μετοχές ούτε ομόλογα. Ωστόσο, έχει στην κατοχή του συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ποσό που κυμαίνεται από τα 100.000 έως τα 250.000 δολάρια σε ταμείο συνταξιοδότησης έως το 2030 και από 15.000 δολάρια σε άλλα δύο συνταξιοδοτικά ταμεία.

Επίσης, λόγω της πολυετούς θητείας του ως δημόσιος υπάλληλος – αρχικά ως δάσκαλος, στη συνέχεια ως μέλος της Εθνικής Φρουράς, μετά ως Γερουσιαστής για 12 χρόνια και σχεδόν άλλα έξι χρόνια ως κυβερνήτης – ο Γουόλζ θα λάβει σύνταξη από το αμερικανικό δημόσιο, το ύψος της οποίας δεν έχει καθοριστεί.

Ο ίδιος έχει πει ότι θα λάβει σύνταξη 1.111 δολαρίων από το ταμείο των δασκάλων της Μινεσότα, όμως η συνολική σύνταξή του από τα δημόσια πόστα δεν έχει καθοριστεί. Η νομοθεσία στη Μινεσόταν προβλέπει αθροιστική σύνταξη και για τις υπόλοιπες δημόσιες θέσεις του.

Φυσικά, θα πρέπει να λάβει και σύνταξη για τη θητεία του στο Κογκρέσο, ενώ το θέμα της σύνταξης είναι κάτι που και ο ίδιος έχει θίξει πολλές φορές σε ομιλίες του.

Την περασμένη εβδομάδα στο Γουισκόνσιν, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος αναφέρθηκε σε άρθρο της Wall Street Journal που άφηνε να εννοηθεί ότι είναι πλουσιότερος από άλλους Αμερικανούς, επειδή έχει καταφέρει να αποταμιεύσει χρήματα σε συνταξιοδοτικό ταμείο για τη σύνταξή του.

«Λένε ότι είμαι πλουσιότερος σε σχέση με αυτά που δηλώνω στις φορολογικές δηλώσεις, επειδή έχω συγκεκριμένο σχέδιο συνταξιοδότησης», είπε προσθέτοντας ότι «ευχή μου είναι να μπορεί κάθε Αμερικανός να έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο συνταξιοδότησης».

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ο υποψήφιος Αντιπρόεδρος είναι ένας πολύ φτωχός (!) άνθρωπος σε σχέση με άλλους πολιτικούς, που έχουν κυριαρχήσει στην αμερικανική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: