Οι τόκοι, τα μερίσματα σε συνδυασμό με τη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου, η πιστωτική επέκταση, η παραμετροποίηση των προβλέψεων σε σχέση με το κλίμα και η επιχειρησιακή πολιτική είναι τα βασικά θέματα που συζητούν οι τράπεζες με τους διεθνείς αναλυτές, στο πλαίσιο των διαρκών παρουσιάσεων που πραγματοποιούν ακόμη και πριν από τη λήξη του έτους.

Και είναι αυτές οι απαντήσεις που τελικά θα κρίνουν την είσοδο των μεγάλων funds στα μετοχολόγια των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού αρκετά από αυτά κλείνουν βιβλία στο τέλος του έτους και αναμένεται να προσμετρήσουν τους γενικότερους γεωπολιτικούς κινδύνους, αλλά και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών προτού προχωρήσουν σε καινούριες τοποθετήσεις το 2025.

Τι ρωτούν οι αναλυτές – Τι απαντούν οι τράπεζες

– Τα έσοδα από τόκους μειώνονται και θα μειωθούν κι άλλο. Οπως αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, αυτό μπορεί να μη γίνεται ορατό από τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου του έτους, ωστόσο η τοκοφορία αναμένεται να πάρει την κατιούσα σε σημαντικό βαθμό, αφού τα επιτόκια εκτιμάται πως θα αποκλιμακωθούν πολύ σύντομα παρά τις κάποιες φωνές μέσα στην ΕΚΤ που προκρίνουν τον λιγότερο ταχύ περιορισμό τους. Οπως και να έχει, πάντως, οι εκτιμητές μιλούν για επιτόκια 2,5% στις αρχές του επόμενου έτους, στοιχείο που αναμένεται να αποκλιμακώσει τα έσοδα από τόκους πολύ γρήγορα.Οι προβλέψεις μιλούν για μείωση τουλάχιστον 8% το 2025, η οποία θα ενταθεί το 2026 προκειμένου να υπάρξει ισορροπία μέσα στο 2027.

– Τα μερίσματα είναι αυτά που θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τη συμμετοχή νέων επενδυτών στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναθεώρησαν θετικά τις εκτιμήσεις τους για τα μερίσματα, όμως αυτό είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό, όπως όλα δείχνουν, θα κριθεί από τις μέριμνες που έλαβαν για ταχύτερη αποκλιμάκωση του αναβαλλόμενου φόρου (DTC). Οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα που θα τους επιτρέψει να διανείμουν ό,τι και οι ευρωπαϊκές τράπεζες στους μετόχους τους, δηλαδή να επιστρέψουν σε αυτούς περί το 50% των κερδών τους στις προσεχείς χρήσεις. Πέρυσι οι τράπεζες διένειμαν συνολικά 800 εκατ. ευρώ, με την Εθνική και τη Eurobank να διατηρούν τους υψηλότερους συντελεστές διανομής. Για να εξελιχθεί ωστόσο η μερισματική πολιτική των τραπεζών, ο SSM απαιτεί καλής ποιότητας κεφάλαια, στοιχείο το οποίο οδηγεί στην απαίτηση για περαιτέρω μείωση του DTC και εν τέλει στην ταχύτερη απόσβεσή του.

– Η πιστωτική επέκταση αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο για την πορεία των τραπεζών, αφού αυτή είναι εν τέλει που σε εύρος τριετίας θα αντικαταστήσει τα έσοδα από τόκους.
Από την πλευρά των τραπεζών θεωρείται άθλος να ενισχύσουν την πιστωτική επέκταση αισθητά, αλλά συγχρόνως και παρά τους μεγάλους κινδύνους, γεωπολιτικούς και άλλους, που ελλοχεύουν να μη δημιουργηθούν συνθήκες για την ανάπτυξη νέων κόκκινων δανείων. Το RRF αποτελεί μια ασπίδα κινδύνου, καθώς μεγάλο τμήμα του δανείου είναι με κοινοτικούς πόρους και επομένως πολύ χαμηλό επιτόκιο, ενώ οι έλεγχοι των business plans είναι εξαντλητικοί. Οι τράπεζες αναμένεται να κλείσουν τη χρονιά με πιστωτική επέκταση 7-8 δισ. ευρώ, καθώς η εκταμίευση περίπου 3 δισ. ευρώ δανείων για την Αττική Οδό τον Οκτώβριο ανέβασε αισθητά τον πήχη των εκτιμήσεων.

– Η παραμετροποίηση των εκτιμήσεων των κινδύνων για την κλιματική αλλαγή έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ τραπεζών και αναλυτών. Αυτό έχει συμβεί για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρωτοστατούν στον τομέα αυτό. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να πείσουν τουλάχιστον τους μεγάλους πελάτες τους να λάβουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, αλλιώς η χρηματοδότηση σε αυτούς θα γίνει πολύ ακριβή.
Πέρα όμως από αυτό πρέπει να χρηματοδοτήσουν δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερα σε γεωγραφικά εξαιρετικά ευάλωτες περιοχές, όπως η Θεσσαλία όπου απαιτούνται σοβαρές υποδομές.
Πρέπει ακόμη να χρηματοδοτήσουν την ευφυή γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και δράσεις στον πρωτογενή τομέα που διασφαλίζουν σταθερή παραγωγή ενάντια στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής όπως τα θερμοκήπια.

– Τέλος, κάθε τράπεζα έχει τους δικούς της σχεδιασμούς και το δικό της επενδυτικό πλάνο σε ό,τι αφορά τις εργασίες της. Κάποιες από αυτές αναζητούν ανάπτυξη του πελατολογίου τους, άλλες επεκτείνονται στο εξωτερικό και ορισμένες επενδύουν στην επόμενη μέρα και το ηλεκτρονικό τους αποτύπωμα.

Δύο road shows έως το τέλος του έτους

Δύο σημαντικά road shows λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα με τη συμμετοχή των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Πρόκειται για το συνέδριο της JP Morgan στις 21 και 22 Νοεμβρίου και εκείνο της Morgan Stanley, το οποίο συνδιοργανώνεται με την ΕΧΑΕ στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει να θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι τα συνέδρια αυτά που γίνονται μετά τις αμερικανικές εκλογές θα σταθμίσουν όλα τα ενδεχόμενα και όλα τα δυνητικά αποτελέσματα σε σχέση με αυτές.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ενδέχεται να μεταβάλει κατ’ ουσίαν τις γεωπολιτικές σταθμίσεις και επομένως και τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να δράσουν οι αναλυτές.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμη: