Η έγκαιρη  απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα «κόκκινα» δάνεια και η επέκταση του «Ηρακλή», ο νέος πτωχευτικός, ο αναβαλλόμενος φόρος όπως και η απόλυτα  επιτυχής αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Διοικητής της ΤτΕ παρέθεσε γεύμα στον Πρωθυπουργό –θαλασσινά λόγω νηστείας περιελάμβανε το μενού– και στα 90 λεπτά που διήρκησε συζήτησαν όλες τις τελευταίες  εξελίξεις σε τράπεζες και οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, που όχι μόνο υπερκαλύφθηκε, αλλά συμμετείχαν σ αυτήν σημαντικοί διεθνείς επενδυτές, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το άλλο μεγάλο θέμα αφορούσε στην ταχύτατη  ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στην  αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης  που θα ενισχύσουν την  δυναμική της ανάπτυξης.

Όπως είναι γνωστό η ΤτΕ προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ φέτος θα είναι 4,2%.

Οι δύο άντρες συζήτησαν για «κόκκινα» δάνεια, την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» -ο εφαρμοστικός νόμοα αναμένετι να ψηφιστεί αμεσως μετά το Πάσχα-, αλλά και για τις  αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την αξιοπιστία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το  νέο ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Να σημειωθεί ότι πλέον το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό περίπου 27% στην Τράπεζα Πειραιώς και  έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για μηδενίσει τη συμμετοχή του σε όλες τις συστημικές τράπεζες, αρχής γενομένης από την Eurobank, στην οποία κατέχει μόλις  1,4%, στην Alpha Bank 11% και στην Εθνική Τράπεζα 40%.

Αναφορά έγινε και στα μέτρα στήριξης της πραγματικής  οικονομίας με τον κ. Στουρνάρα να διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει να διατηρηθούν  όσο διαρκεί η πανδημία και μέχρι να εδραιωθεί η ανάκαμψη, ειδικά προς εκείνες τις επιχιερήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημική κρίση.

Ο κ. Στουρνάρας ακόμα ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη ότι  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ οι συνέπειες της πανδημίας θα ενταθούν φέτος στον τραπεζικό κλάδο, ειδικά σε ότι αφορά τα νέα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία η ΤτΕ τα υπολογίζει στα 8-10 δις ευρώ.

Η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με το υψος των νέων προβληματικών δανείων έχει να κάνει όχι μόνο με τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria, αλλά και με όλα τα δάνεια που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης, όπως είναι η επιδότηση μέσω των προγραμμάτων «Γέφυρα Ι και ΙΙ».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.