Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει την ώρα τούτη τη δυναμική της!

Και δείχνει να έχει «μπουκώσει» ενόψει κυρίως της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου καθώς και του αβέβαιου πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται και το οποίο προκαλεί πολιτικό ρίσκο στα μάτια και τη συνείδηση των ξένων κυρίως θεσμικών επενδυτών!

Το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον που την ώρα τούτη δείχνει να έχει διαμορφωθεί, με την ΝΔ βάσει των μέχρι σήμερα δεδομένων να μην σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, αλλά και τούτο να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και στις δεύτερες, έρχεται να συμπληρώσει δύο ακόμη αρνητικά δεδομένα!

Το πρώτο είναι φυσικά τα υψηλά επιτόκια, η τάση των οποίων ακόμη τουλάχιστον δεν αντιστρέφεται και τα οποία οδηγούν τους θεσμικούς επενδυτές και τους μεγάλους παίκτες των αγορών στις πολύ δελεαστικές ομολογιακές εκδόσεις των υψηλών επιτοκίων και αποδόσεων!

Το δεύτερο είναι οι πολύ υψηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε έναν αριθμό μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σύγχυση και ανασφάλεια κατά πόσον οι τιμές είναι «φουσκωμένες», ιδίως ορισμένων τραπεζών, ή στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα που έχουν να κάνουν με μερίσματα, ανάπτυξη και οικονομικά αποτελέσματα!

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι ότι τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια κρατάνε την ώρα τούτη στάση αναμονής και γιατί τους δημιουργεί ανασφάλεια το ασαφές πολιτικό σκηνικό και η τυχόν ακυβερνησία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τρίτες εθνικές εκλογές, αλλά και γιατί η στροφή στα ομόλογα τους παρέχει πολύ υψηλές για τα δεδομένα των καιρών – και σίγουρες – αποδόσεις!

Παράλληλα φέρονται να περιμένουν ένα «ξεφούσκωμα» των τιμών, μια διόρθωση για αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών, για να ξαναμπούν εκ του ασφαλούς στα χαμηλά!

Διαβάστε περισσότερα