Πολλά ακούγονται και λέγονται για τις δραστηριότητες του νέου υφυπουργού Εξωτερικών Νίκου Τσάφου…

Πρώτα όμως ας δούμε ποιος είναι ο κ. Τσάφος…

Ο κ. Τσάφος, ένας τεχνοκράτης, επιλέχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πόστο που είναι απαραίτητο, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό.

Ο Νίκος Τσάφος είναι κάτοχος B.A. στις Διεθνείς Σχέσεις και στα Οικονομικά από το Boston University και M.A. στις Διεθνείς Σχέσεις από το Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS).

Ο μέχρι πρότινος ειδικός σύμβουλος του Μαξίμου σε θέματα ενέργειας ήταν συνεργάτης από το 2016-19 σε πρόγραμμα στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies(SAIS) για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τους Φυσικούς Πόρους, ενώ συνεργάζεται και με την έδρα James Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον (CSIS).

Έχει συνεργαστεί με πολλές εταιρείες, οικονομικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικής, εισόδου σε αγορές χωρών, ανάπτυξης project και εμπορίας αερίου και LNG και σε μερικά από τα πιο περίπλοκα ενεργειακά έργα στον κόσμο.

Ο κ. Τσάφος είναι πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της Enalytica, της εταιρείας την οποία ίδρυσε (μαζί με τον Janak Mayer) το 2014, με έδρα την Ουάσινγκτον και η οποία, όπως τονίζει, φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή βιομηχανία εντοπίζει και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες.

Πριν την ίδρυση της Enalytica ο κ. Τσάφος εργάστηκε επί επτάμιση χρόνια στην PFC Energy, με αρμοδιότητα την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, ενώ ήταν επικεφαλής και του τμήματος ερευνών για θέματα παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου της ίδιας εταιρείας.

Έχει υπηρετήσει στην Ελληνική Αεροπορία και πριν την στρατιωτική του θητεία είχε ασχοληθεί με τον κλάδο των επενδύσεων ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών σε κινεζικά ναυπηγεία.

Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για την ενέργεια σε μέσα όπως το Foreign Affairs, το National Interest, το EURACTIV, την Καθημερινή κ.α.

Επίσης, είναι τακτικός σχολιαστής επικαιρότητας και έχει εμφανιστεί στα CNN, NBC, BBC, NPR, Al Jazeera κ.α.

Έχει, επίσης, συγγράψει πολλά άρθρα σχετικά με την ελληνική κρίση. Διατηρούσε και σχετικό blog από το 2010 ως το 2013, ενώ το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο του “Beyond Debt: The Greek Crisis in Context”.

Τώρα, τι σχέση έχει με την ΕΥΠ; Μας λένε ότι τις ημέρες που γινόταν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό γινόταν ταυτόχρονα και ανασχηματισμός σε κρίσιμες δομές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, την οποία εποπτεύει ο πρωθυπουργός.

Σε μια υποδιεύθυνση λοιπόν της διεύθυνσης κατασκοπίας τοποθετήθηκε μια αναλύτρια, η Μ.Κ., η οποία ασχολείται με τα ενεργειακά θέματα και είναι και στενή συνεργάτις του γνωστού ΕΛΙΑΜΕΠ.

Έχει, δε, συμμετάσχει σε κοινές εκδηλώσεις-ημερίδες με τον κ. Τσάφο, στο ίδιο μάλιστα πάνελ.

Μάλιστα, ακούγεται από την Κατεχάκη ότι η τοποθέτησή της στην υποδιεύθυνση έγινε κατόπιν υποδείξεως του κ. Τσάφου, αλλά και του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στελέχη της ΕΥΠ μάς καταγγέλλουν ότι επί διοικήσεως Γιάννη Ρουμπάτη κατηγορούνταν ότι η υπάλληλος είχε επαφές χωρίς την ενημέρωση της ιεραρχίας με πρέσβη ξένης χώρας που ο ρόλος της χώρας αυτής στα παγκόσμια ενεργειακά θέματα είναι κομβικότατος…

Γιαυτό όμως άλλοι είναι αρμοδιότεροι να το ερευνήσουν και να πράξουν αναλόγως…

Πάντως, τα στοιχεία της Μ.Κ. αναφέρονται στις ιστοσελίδες του ΕΛΙΑΜΕΠ και διαφόρων άλλων οργανισμών αλλά και κοινωνικών δικτύων, πράγμα που δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι συμβατό με την πολιτική ασφαλείας μιας τέτοιας υπηρεσίας, γιαυτό εμείς δεν τα δημοσιεύουμε…

Διαβάστε ακόμη: