Το θέμα εξαίρεσης πολλών τουριστικών επιχειρήσεων από μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, είτε λόγω εξάντλησης των υφιστάμενων ορίων κρατικής ενίσχυσης είτε γιατί δεν εμπίπτουν στις γενικότερες προϋποθέσεις θέτει με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ «πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είτε δεν έχουν επαναλειτουργήσει μέχρι σήμερα μετά το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο ή υπολειτουργούν, παραμένοντας τύποις μόνο ανοικτές και στερούμενες ουσιαστικά αντικειμένου δραστηριότητας. Αρκετές μάλιστα εξ αυτών απευθύνονται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένες «αγορές», οι οποίες παρέμειναν κλειστές καθ΄ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου ή άρχισαν να ανοίγουν με αυστηρούς περιορισμούς προς το τέλος της (για παράδειγμα Ρωσία).
Οι εν λόγω επιχειρήσεις, που από τον Μάρτιο επί της ουσίας δεν έχουν έσοδα, στηρίχθηκαν -προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους- στο ιδιαίτερα επιτυχημένο εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία όμως πλέον οι περισσότερες από αυτές δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, καθώς έχουν εξαντλήσει το προβλεπόμενο όριο των 800.000 ευρώ» σημειώνει ο κ. Ρέτσος που παραθέτει μια δέσμ προτάσεων για τη στήριξη του κλάδου που ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με χειμερινούς προορισμούς αντιμετωπίζει το φάσμα του αφανισμού.
Πιο συγκεκριμένα προτείνει:
· Αναστολή καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και την 30η Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της κάθε ρύθμισης.
· Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου. «Γνωρίζουμε πως, όπως ανακοινώσατε, πρόκειται σχετικά να σχεδιαστεί ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ωστόσο μέχρι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο πρόβλεψης ενός χρηματοδοτικού εργαλείου παρόμοιου της επιστρεπτέας προκαταβολής (εφόσον δεν μπορεί να τροποποιηθεί το όριο τηςισχύουσας ρύθμισης) προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντλήσουν άμεσα τα όλωςαναγκαία για τη διατήρησή τους σε λειτουργία κεφάλαια» τονίζεται σχετικά.
· • Επέκταση της ρύθμισης που πρόσφατα νομοθετήθηκε για αξιόγραφα μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2021, χρονικό σημείο κατά το οποίο ελπίζουμε να έχει επανέλθει κάποια κανονικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράτεινε έως τις 30 Ιουνίου 2021 το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρίσης του κορωνοϊού – COVID-19. Παράλληλα με την ανωτέρω παράταση, εισήχθη και ένα νέο μέτρο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30 %. Η συγκεκριμένη ενίσχυση αφορά την κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, με ανώτατο όριο 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και μπορεί να έχει τη μορφή της άμεσης επιχορήγησης, της εγγύησης και του δανείου.
Στο θέμα έχει αναφερθεί και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών.
«Η δέσμευσή σας πως η χώρα μας θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας (το οποίο προβλέπει την κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών τους, με ανώτατο όριο τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση) είναι εξαιρετικά θετική και στις ‘μαύρες μέρες’ που διανύουμε ανοίγει ένα ‘παράθυρο αισιοδοξίας’ για τον κλάδο μας, που δυστυχώς πλήττεται πρώτος και περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας, στερούμενος επί της ουσίας αντικειμένου δραστηριότητας! Ωστόσο, είναι αναγκαίο, άμεσα, η ανωτέρω δέσμευσή σας να γίνει πράξη.
Ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις – μέλη μας δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή (4) διότι έχουν ‘πλαφονάρει’ στο όριο των 800.000,00 ευρώ (κυρίως διότι αρκετές εμπίπτουν στην έννοια των ‘συνδεδεμένων επιχειρήσεων’). Δεν πρέπει να λησμονούμε πως από το ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αφαιρούνται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που το κράτος καταβάλει στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του τελικά καταβαλλόμενου στην επιχείρηση ποσού.
Παράλληλα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν και από εσάς, πολλές επιχειρήσεις στερούνται της δυνατότητας πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και χρηματοδότησης μέσω του ΤΕΠΙΧ, καθώς αυτή αποφασίζεται με βάση τραπεζικά κριτήρια και μόνο.
Μέχρι σήμερα, λοιπόν, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή ήταν η μόνη πηγή χρηματοδότησης για πολλά μέλη μας, την οποία πλέον αδυνατούν να αξιοποιήσουν.
Ενόψει των παραπάνω θα πρέπει άμεσα να βρεθούν τρόποι οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων» ανέφερε ο κ. Τάσιος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προτείνει ο τουριστικός κλάδος για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4
Το θέμα εξαίρεσης πολλών τουριστικών επιχειρήσεων από μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, είτε λόγω εξάντλησης των υφιστάμενων ορίων κρατικής ενίσχυσης είτε γιατί δεν εμπίπτουν στις γενικότερες προϋποθέσεις θέτει με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο…