Υπέρ της επαναλειτουργίας των γυμνασίων και των λυκείων τάσσσονται οι επιστήμονες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, καθώς καραδοκεί το τρίτο κύμα της Covid-19.

Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα την επιστημονική επιτροπή και σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα των σχολείων έχει προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων δραστηριοτήτων.

Παγώνη: Υπέρ του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων

Υπέρ του ανοίγματος των γυμνασίων και των λυκείων τάχθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το άνοιγμα τους θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με αυστηρά μέτρα.
«Τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά.

Θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, κάνοντας τα τεστ και τα παιδιά και οι καθηγητές σε τακτά διαστήματα» ανέφερε σε δηλώσεις της στο Mega η κα.Παγώνη, η οποία επεσήμανε την ανάγκη οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν όλα τα υγειονομικά μέτρα.

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και μπορούμε σταδιακά να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, αν και δεν έκρυψε την ανησυχία των επιστημόνων για το ενδεχόμενο ενός γ’ κύματος.

Σύψας: Να ανοίξουν τα σχολεία από την 1η Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα, το πιο λογικό να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, αν και σημείωσε πως πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου μια και τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

«Είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά από αυτά είναι στην Αττική.  Ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και υπάρχει φόβος για την διασπορά. Ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση.

Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας, υποστηρίζοντας πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα.