Σε καύσωνα διαρκείας μπαίνει η χώρα από την Τετάρτη, με το κύμα να κορυφώνεται το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, 14 και 15 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 11 Ιουλίου θα επικρατήσουν στην χώρα θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου ενώ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει κι άλλο.

Τι είναι ο θερμικός θόλος και ο θαλάσσιος καύσωνας

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για δύο φαινόμενα που ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά σε κάποιες περιπτώσεις είναι η αιτία για αυτό το κύμα καύσωνα.

Πρόκειται για τον αποκαλούμενο «θερμικό θόλο», ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που αποτελείται από μια μάζα ξηρού και θερμού αέρα που εμφανίζεται και εγκαθίσταται σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μάζα του θερμού-ξηρού αέρα ακινητοποιείται πάνω από αυτή την περιοχή δημιουργώντας ένα είδος θόλου που διατηρεί τη θερμότητα στην επιφάνεια αυτής της περιοχής. Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο αλλά η διαφορά είναι ότι τα τελευταία χρόνια κάνει πολύ συχνά την εμφάνιση του εξέλιξη που θεωρείται απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες συνδέουν την εμφάνιση του θερμικού θόλου με τις θερμοκρασίες των ωκεανών και το φαινόμενο του θαλάσσιου καύσωνα. Πρόκειται για ένα από τα αποκαλούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της θάλασσας για αρκετό χρονικό διάστημα. Η αύξηση αυτή προκαλεί μια αλυσιδωτή διεργασία που οδηγεί σε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων όπως την αύξηση της θερμοκρασίας και στην ατμόσφαιρα αλλά και σε μικρά και μεσαία βάθη στη θάλασσα απειλώντας με καταστροφή ολόκληρα θαλάσσια οικοσυστήματα είτε εξοντώνοντας θαλάσσια είδη χλωρίδας και πανίδας είτε υποχρεώνοντας κάποια είδη να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές.

Οι χειρότεροι καύσωνες στην Ελλάδα – Από το 1981 ως το 2022

Μάλιστα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, παρουσίασε στον πίνακα που ακολουθεί καύσωνες με μεγάλη διάρκεια που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1981-2022.

Σε αυτούς έχει συμπεριλάβει και τους 2 μεγάλους καύσωνες του 2021 οι οποίοι είχαν διάρκεια 11 ημερών.

Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν και άλλοι καύσωνες ή έντονα θερμά επεισόδια, ωστόσο η επιλογή, όπως διευκρινίζεται, έγινε αποκλειστικά με κριτήριο τη διάρκεια του φαινομένου.

Το χειρότερο κύμα καύσωνα στην πρόσφατη ιστορία

Ο καύσωνας είναι παρατεταμένη περίοδος πολύ ζεστού καιρού, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για μια ορισμένη περιοχή, και μπορεί να συνοδεύεται από υψηλή υγρασία, ιδιαίτερα στις περιοχές με ωκεάνιο κλίμα.

Ο όρος χρησιμοποιείται τόσο σε συχνές εναλλαγές του καιρού, όσο και σε μεγάλα κύματα ζέστης που μπορεί να συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα. Έντονοι καύσωνες έχουν προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στις σοδειές, χιλιάδες θανάτους από υπερθερμία και γενικευμένη χρήση ενέργειας, εξαιτίας της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών.

Ο καύσωνας θεωρείται ακραίο καιρικό φαινόμενο και επικίνδυνος για τη ζωή, επειδή η θερμότητα και το φως του Ήλιου μπορούν να υπερθερμάνουν το ανθρώπινο σώμα.

Το χειρότερο κύμα καύσωνα στην πρόσφατη ιστορία ήταν το Ευρωπαϊκό Κύμα Καύσωνα του 2003, με πάνω από 70.000 θύματα.

Πότε έχουμε καύσωνα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καύσωνας υπάρχει όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό, οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν για τουλάχιστον 3 μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καύσωνας στην Ελλάδα συνδέεται με τη μεγάλης κλίμακας μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική (και, σπανιότερα, από τις περιοχές του τριγώνου ανατολικής Τουρκίας-Ιράκ-Συρίας) προς τη χώρα και συνήθως παρατηρείται σε περιόδους διακοπής των μελτεμιών. Επεισόδια καύσωνα παρατηρούνται ουσιαστικά από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: