Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε, τον Ιούνιο, στις 108,7 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (108,6 μονάδες).
Η συγκεκριμένη επίδοση είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο 2020 (109,5 μονάδες).
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ-27) και στην Ευρωζώνη, ο δείκτης ESI ανήλθε, τον Ιούνιο, σε 117 και 117,9 μονάδες αντίστοιχα, σημειώνοντας αύξηση κατά 3 και 3,4 μονάδες, αντίστοιχα σε μηνιαία βάση.
Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Γερμανία διαμορφώθηκε στις 117,2 μονάδες (+5 μονάδες σε μηνιαία βάση), στην Ισπανία στις 107,2 μονάδες (-1,1 μονάδες), στην Ιταλία στις 117,9 μονάδες (+2,1 μονάδες) και στην Πορτογαλία στις 110,6 μονάδες (-0,8 μονάδες).
Ως προς τους επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον ESI, αύξηση κατέγραψαν, στην Ελλάδα, τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον Μάιο, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο των υπηρεσιών.
Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στους κλάδους των κατασκευών, του λιανικού εμπορίου, της βιομηχανίας, καθώς και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Πιο αναλυτικά: (i) Στη βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 3 μονάδες, τον Ιούνιο και ήταν μειωμένος κατά 4,1 μονάδες, σε σύγκριση με τον Μάιο, παραμένοντας όμως σε θετικό έδαφος για δεύτερο διαδοχικό μήνα.
Αρνητική συμβολή στη διαμόρφωση του δείκτη είχαν όλες οι συνιστώσες του, δηλαδή το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες (-11,4 μονάδες), οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες (-0,2 μονάδες) και οι εκτιμήσεις για αύξηση των αποθεμάτων (+0,8 μονάδες).
Επιπλέον, ο δείκτης υπευθύνων για τις προμήθειες στη μεταποίηση (Purchasing Managers Index PMI-IHS Markit) διαμορφώθηκε, τον Ιούνιο, στις 58,6 μονάδες, από 58 μονάδες τον Μάιο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό βελτίωσης των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού κλάδου από τον Απρίλιο του 2020.
Η βελτίωση της δυναμικής του μεταποιητικού κλάδου προήλθε πρωτίστως από την αύξηση των νέων παραγγελιών, παρά την επιβράδυνση της παραγωγής ως αποτέλεσμα των ελλείψεων σε πρώτες ύλες.
Παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης από πελάτες στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, ενώ οι αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής αύξησαν τις θέσεις εργασίας στον κλάδο τον Ιούνιο.
Στις υπηρεσίες, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σημείωσε σημαντική άνοδο, τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 27,5 μονάδες, από 13,1 μονάδες, τον Μάιο .
Όλες οι επιμέρους μεταβλητές του δείκτη ενισχύθηκαν. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης τους επόμενους τρεις μήνες αυξήθηκαν κατά 6,9 μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αυξήθηκαν κατά 13 μονάδες και 23,2 μονάδες, αντίστοιχα.
Στο λιανικό εμπόριο, τον Ιούνιο, οι επιχειρηματικές προσδοκίες μειώθηκαν κατά 2,2 μονάδες σε μηνιαία βάση, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 2,8 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε σε θετικό επίπεδο για τρίτο διαδοχικό μήνα. Θετική συμβολή στον εν λόγω δείκτη είχαν η άνοδος των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις (+15,1 μονάδες) και οι εκτιμήσεις για συρρίκνωση των αποθεμάτων (-2,2 μονάδες).
Αντίθετα, υποχώρησαν σημαντικά οι προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων (-24,1 μονάδες). (iv) Στις κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε σε -6,3 μονάδες, τον Ιούνιο, από -2,1 μονάδες, τον Μάιο.
Η πτώση του δείκτη αποδίδεται στη σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών για την απασχόληση στον κλάδο (-14,3 μονάδες), παρά τις ενισχυμένες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων (+6,1 μονάδες).
Επιπρόσθετα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε κατά 3,4 μονάδες, τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στις -25,6 μονάδες.
Από τις επιμέρους μεταβλητές που συνθέτουν το δείκτη, καθοδικά κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών (-0,1 μονάδες), καθώς και για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας (-9,4 μονάδες) και για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους επόμενους δώδεκα μήνες (-7,8 μονάδες).
Αντίθετα, ενισχύθηκαν οι προθέσεις για μείζονες αγορές (+4 μονάδες). Τέλος, τον Ιούνιο, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για την Απασχόληση (EEI) αυξήθηκε κατά 1,1 μονάδα, σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στις 112 μονάδες.
H συγκεκριμένη επίδοση είναι, επίσης, η υψηλότερη που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο 2020 (115,8 μονάδες).
Πιο αναλυτικά, οι προσδοκίες για την απασχόληση ενισχύθηκαν στον κλάδο των υπηρεσιών κατά 8,9 μονάδες, ενώ αντίθετα υποχώρησαν στους κλάδους της βιομηχανίας (-4,9 μονάδες), του λιανικού εμπορίου (-1,3 μονάδες) και των κατασκευών (-14,3 μονάδες).
Ο δείκτης ΕΕΙ στην ΕΕ-27 διαμορφώθηκε στις 111,5 μονάδες και στην Ευρωζώνη στις 111,6 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σε μηνιαία βάση κατά 1,2 και 1,6 μονάδες, αντίστοιχα.