Αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (ηλεκτρονικές αποδείξεις), προβλέπει η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως τις 28 Ιουλίου.
Με τις διατάξεις του άρθρου 37 τη απόφασης ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ανερχόμενων σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013.
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι αλλαγές
Ειδικότερα, σε περίπτωση που κάποιος έχει διαθέσιμες ηλεκτρονικές αποδείξεις ανάμεσα σε 20% και 30%, θα ισχύσει συντελεστής 11% στη διαφορά μεταξύ του ποσού που κάλυψε σε αποδείξεις και του 30%.
Από την άλλη, σε περίπτωση που κάποιος έχει καλύψει ηλεκτρονικές αποδείξεις κάτω από 20% ισχύουν τα εξής:
-Συντελεστής 22% στη διαφορά μεταξύ του ποσού που κάλυψε και του ποσού που ουσιαστικά αποτελεί το 20% του εισοδήματος.
-Συντελεστής 11% στο 10% του εισοδήματος
Συγκεκριμένα, προστίθεται νέα περίπτωση ώστε για εισοδήματα που αποκτώνται και δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1.1.2020 και μετά να μην περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα επί του οποίου υπολογίζονται οι απαιτούμενες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, εισοδήματα με έκτακτο χαρακτήρα, καθώς και έκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών εξάπλωσης της πανδημίας.
Τα εισοδήματα έκτακτου χαρακτήρα:
- οι εφάπαξ αποζημιώσεις λόγω διακοπής σύμβασης εργασίας ή άλλης σύμβασης και το καταβαλλόμενο ασφάλισμα στα πλαίσια ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων (παρ. 4)
- Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και το επίδομα αναζήτησης εργασίας στο πλαίσιο δράσεων συμβουλευτικής
- Η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.
- Η είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή οικονομικής ενίσχυσης, λόγω διάλυσης αλιευτικού σκάφους.
- Έκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και αποτελούν εισόδημα.