Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται, το σώμα χρησιμοποιεί αιμοπετάλια (θρομβοκύτταρα) και ινώδες για να σχηματίσει ένα θρόμβο αίματος και να αποφευχθεί η απώλεια αίματος.

Ακόμα και όταν ένα αιμοφόρο αγγείο δεν υφίσταται ζημία όμως, θρόμβοι αίματος μπορεί να σχηματιστούν στο σώμα παρουσία κατάλληλων συνθηκών. Αν η θρόμβωση είναι πάρα πολύ σοβαρή και ο θρόμβος απελευθερωθεί και μετακινείται στο κυκλοφορικό σύστημα, ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

Θρομβοεμβολή είναι ο συνδυασμός της θρόμβωσης και η κύρια επιπλοκή της, η εμβολή. Όταν ένας θρόμβος καταλαμβάνει περισσότερο από το 75% της επιφάνειας του αυλού μιας αρτηρίας, η ροή του αίματος προς τον παρεχόμενο ιστό έχει μειωθεί αρκετά για να προκληθούν συμπτώματα λόγω της μειωμένης παροχής οξυγόνου (υποξία) και της συσσώρευσης των μεταβολικών προϊόντων, όπως το γαλακτικό οξύ. Απόφραξη περισσότερο από το 90% μπορεί να οδηγήσει σε ανοξία, που είναι η πλήρης στέρηση του οξυγόνου, και του μυοκαρδίου, μια λειτουργία του κυτταρικού θανάτου.

Τι προκαλεί τη θρόμβωση;

Η κλασσική άποψη υποστηρίζει ότι η θρόμβωση προκαλείται από ανωμαλίες σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα (τριάδα του Virchow):

  • τη σύνθεση του αίματος (υπερπηκτικότητα ή θρομβοφιλία), προκαλείται από γενετικά ελαττώματα ή αυτοάνοσες διαταραχές.
  • την ποιότητα του αγγειακού τοιχώματος (τραυματισμό ενδοθηλιακών κυττάρων), οι αιτίες περιλαμβάνουν το τραύμα, τη χειρουργική επέμβαση, τη λοίμωξη ή τη στροβιλώδη ροή σε διακλαδώσεις. Ο κύριος μηχανισμός είναι η έκθεση του ιστικού παράγοντα με το σύστημα πήξης του αίματος.
  • τη φύση της ροής του αίματος (στάση, στροβιλισμός), οι αιτίες περιλαμβάνουν στασιμότητα της ροής του μετά το σημείο του τραυματισμού, ή φλεβική στάση η οποία μπορεί να συμβεί σε καρδιακή ανεπάρκεια, ή μετά από μεγάλες περιόδους της καθιστικής συμπεριφορά, για παράδειγμα, όταν παραμείνει κανείς καθισμένος σε μια μεγάλη πτήση με αεροπλάνο.

Επίσης, η κολπική μαρμαρυγή, προκαλεί στάση του αίματος στον αριστερό κόλπο (LA) ή εξάρτημα αριστερού κόλπου (LAA), και μπορεί να οδηγήσει σε θρομβοεμβολή. Καρκίνοι ή κακοήθειες, όπως η λευχαιμία μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης ,όπως με εξωτερική συμπίεση σε ένα αιμοφόρο αγγείο ή (πιο σπάνια) επέκταση στο αγγειακό σύστημα (για παράδειγμα, οι καρκίνοι των νεφρικών κυττάρων που επεκτείνονται στις νεφρικές φλέβες). Επίσης, οι θεραπείες για τον καρκίνο (ακτινοβολία, χημειοθεραπεία) συχνά προκαλούν επιπλέον υπερπηκτικότητα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Θρόμβωση και εμβολή μπορούν να προληφθούν με αντιπηκτικό, όταν θεωρηθούν απειλητικές για την υγεία. Από τα πιο κοινά είδη της φλεβικής θρόμβωσης είναι η εν τω βάθει θρόμβωση ,δηλαδή ένας θρόμβος αίματος σε μία από τις εν τω βάθει φλέβες του σώματος. Η αρτηριακή θρόμβωση πλήττει συχνά τις αρτηρίες της καρδιάς, με αποτέλεσμα την καρδιακή προσβολή. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στις αρτηρίες του εγκεφάλου προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μερικές φορές, μέρος ή όλος ο θρόμβος αίματος μπορεί να μετακινηθεί από το αρχικό σημείο και να μπει στην κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα ο θρόμβος να υποβάλλεται σε ένα άλλο σημείο του σώματος. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως εμβολή. Πνευμονική εμβολή είναι ο θρόμβος αίματος που εγκαθίσταται στους πνεύμονες.

Γενικά απαιτείται μια ανάλυση κινδύνου – οφέλους, όσο αφορά στη χρήση των αντιπηκτικών, μιας και όλα τα αντιπηκτικά οδηγούν σε μικρή αύξηση του κινδύνου μείζονος αιμορραγίας. Για παράδειγμα στην κολπική μαρμαρυγή, ο κίνδυνος του εγκεφαλικού (που υπολογίζεται με βάση επιπρόσθετους παράγοντες όπως η προχωρημένη ηλικία, η υψηλή πίεση κλπ) πρέπει να αντισταθμίζεται με τον μικρό αλλά γνωστό κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας που προκαλεί η βαρφαρίνη.

Σε εισαχθέντες ασθενείς, η θρόμβωση είναι σημαντική αιτία για επιπλοκές και περιστασιακά τον θάνατο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η χημειοπροφύλαξη η οποία συνίσταται από χορήγηση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους (σε περίπτωση ακινησίας και ορθοπεδικής επέμβασης), κάλτσες συμπίεσης και χορήγηση φίλτρου στην κάτω κοίλη φλέβα (αν ο ασθενής έχει υποστεί πρόσφατα εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση).

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.