Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, και βρέθηκε συμβιβασμός για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Politico, οι «27» κατέληξαν σε συμβιβασμό για τα αιτήματα Ισπανίας και Πορτογαλίας που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο.
Γιατί; Ισπανία και Πορτογαλία ζήτησαν να μπουν σε καθεστώς εξαίρεσης λόγω της μορφολογίας τους εδάφους καθώς τα Πυρηναία όρη χωρίζουν την Ιβηρική με τη Γαλλία και δεν είναι εφικτό να είναι συνδεδεμένες στο ενεργειακό δίκτυο με αποτέλεσμα να ζητούν την εξαίρεση από τη σύνδεση των τιμών της ενέργειας.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το κείμενο της Συνόδου επιτρέπει στις χώρες να ειδοποιούν την Κομισιόν αν θέλουν να πάρουν μέτρα που θα πηγαίνουν κόντρα στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι προσωρινά και να μην υπονομεύουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ -ήτοι, να μην διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ παραγωγών διαφορετικών χωρών.
“Επιβολή των κυρώσεων… “, είπε η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν
«Η βασική αιτία των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι, σε μεγάλο βαθμό, η αστάθεια στις τιμές του φυσικού αερίου. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα χρησιμοποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη όταν αγοράζουμε φυσικό αέριο», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη Σύνοδο.
Η πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι, αφού επέβαλαν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, πρέπει τώρα να στραφούν στην αυστηρή επιτήρηση για την παρακολούθηση και την επιβολή των κυρώσεων. «Τώρα όλες μας οι προσπάθειές πρέπει να στοχεύουν στην επιβολή αυτών των κυρώσεων και στην πρόληψη της παραβίασης και της αποφυγής», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Εξαλλος ο Πέδρο Σάντσεθ έφυγε οργισμένος
Νωρίτερα, σε θρίλερ εξελίχθηκε η δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων βρέθηκε υπό διαμόρφωση και κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του κειμένου συμπερασμάτων, που λαμβάνει υπόψη όλες τις επιμέρους τροποποιήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε νωρίτερα υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, είναι μια πολύ καλά δομημένη και εποικοδομητική συζήτηση. Η αφετηρία για τα κράτη-μέλη είναι φυσικά πολύ διαφορετική, αλλά οι στόχοι είναι οι ίδιοι. Οπότε, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους, όπως επισημαίνεται.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, εν μέσω των διαβουλεύσεων, ο Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα. Δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας προειδοποίησε τους άλλους ηγέτες πως θα ασκήσει βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αν δεν συμφωνηθεί πλαφόν στις ενεργειακές τιμές.
Οταν ο Ισπανός πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα, οι εργασίες της Συνόδου έπαυσαν προσωρινά. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ βγαίνοντας από την αίθουσα.
Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολεύονται να βρουν κοινή γραμμή, καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο η Ευρώπη επιχειρεί να διακόψει την παροχή ενέργειάς της από τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, ο συμβιβασμός παραμένει άπιαστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο κείμενο συμφωνίας για την ενεργειακή κρίση δεν έχει ικανοποιήσει πολλές χώρες της ΕΕ.
Η ισπανική κυβέρνηση εμφανίζεται να ζητά μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά και τον καθορισμό ορίου στην τιμή της ενέργειας, κάτι που βρίσκει αντίθεση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες προειδοποιούν ότι ο περιορισμός στην τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά και η αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαφορά θα σήμαινε στρέβλωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Σάντσεθ με τη συνδρομή του Πορτογάλου Κόστα, επιμένουν, ενώ ο Καγκελάριος Ολαφ Σολτς με τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε δεν συναινούν.
Σύμφωνα με το Cadena SER και την El País, η ένταση ήταν τέτοια, o Σάντσεθ σηκώθηκε και έφυγε αναστατωμένος, επειδή διέρρεαν συνομιλίες από τη συνάντηση και επειδή ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι απείλησε να ασκήσει βέτο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, όπως είπε ο δημοσιογράφος του France24, Ντέιβ Κίτινγκ. Μάλιστα, ο Σάντσεθ, σύμφωνα με την El País, διάβασε το εν λόγω μήνυμα από τον ίδιο τον δημοσιογράφο, για να εξηγήσει στους υπόλοιπους ηγέτες τον θυμό του.
Μισή ώρα αργότερα, όλοι επέστρεψαν στις θέσεις τους για να συνεχίσουν τη συνάντηση, από την οποία θα μπορούσε να βγει μια αποδεκτή πρόταση τόσο για την Ισπανία όσο και για την Πορτογαλία, αφού η Κομισιόν θα συμφωνούσε να «αξιολογήσει» τη λήψη «προσωρινών επειγόντων μέτρων για την ηλεκτρική ενέργεια».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του France 24, να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά χρησιμεύουν στη «μείωση των τιμών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τις εταιρείες και τους καταναλωτές» και ότι «δεν επηρεάζουν τις εμπορικές συνθήκες».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση των μεγάλων Ευρωπαίων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήματος και να εξετάσουν πλαφόν στην τιμή χονδρικής του αερίου σε επίπεδο που θα προστατεύει πραγματικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε όσους σπεκουλάρουν και έχουν κάνει περιουσίες» τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε την στήριξή του στην κοινή προμήθεια αερίου από την ΕΕ.