Με «θολωμένη» εικόνα τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή σκηνή εξέρχονται η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, αναφορικά με την «διαχείριση» του μείζονος θέματος της Γάζας.

Η «σιωπή» αλλά και η πολιτική και διπλωματική αποστασιοποίηση της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη από την τραγωδία στην Γάζα, με το αιματοκύλισμα αμάχων Παλαιστίνιων, το μπλοκάρισμα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών της ανθρωπιστικής βοήθειας και με φόντο τα πάνω από 14.000 ανήλικα και βρέφη που λιμοκτονούν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μεγάλο προβληματισμό, εντός και εκτός Ελλάδας.

Ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα, αλλά και έμπειροι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ως ακατανόητη την επιλογή της Αθήνας και της Κυβέρνησης να παραμένουν αμετακίνητες στη στάση των «ίσων αποστάσεων», τις ώρες που υπάρχει διεθνής κατακραυγή για τις πρακτικές και την ακραία βία της Κυβέρνησης Νετανιάχου κατά του άμαχου πληθυσμού και των γυναικόπαιδων στη Γάζα.

Ο Πρωθυπουργός αφού προηγουμένως δεν έκανε την παραμικρή αναφορά από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ελλάδα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις φρικαλεότητες, την εξόντωση αμάχων και παιδιών τις ώρες που η Γάζα φλεγόταν και ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση δεν στήριξε την πρόταση αναθεώρησης της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.–Ισραήλ, την οποία ενέκριναν 17 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με μια «χλιαρή» δήλωση στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης (ΣΚΑΪ), λέγοντας πως «αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο».

Ενδεικτικό της στάσης της Αθήνας είναι και το γεγονός πως δεν στήριξε την πρόταση αναθεώρησης της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.–Ισραήλ, την οποία ενέκριναν 17 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών. Μάλιστα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, ξεκαθάρισε προς το Ισραήλ ότι η συνεργασία αυτή θα επανεξεταστεί μόνο αν διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ είναι μια κομβικής σημασίας συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο του Ισραήλ, με συναλλαγές που αγγίζουν τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ως εκ τούτου, η άσκηση πίεσης μέσω εμπορικών εργαλείων θεωρείται από πολλούς κρίσιμη για την ανακοπή της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης.

Εξάλλου και αυτό ενδεικτικό της στάσης της Κυβέρνησης είναι και το ότι η Ελλάδα δεν συνυπέγραψε την πρόσφατη κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), με την οποία 24 χώρες – ανάμεσά τους ισχυρά κράτη της Δύσης όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία – καλούν σε άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Όπως παρατηρούσαν ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα «όταν ακόμα και οι πλέον ένθερμοι σύμμαχοι του Ισραήλ παραδοσιακά, κλιμακώνουν τις πιέσεις, αντιλαμβανόμενη ότι ο Νετανιάχου έχει υπερβεί κάθε ανεκτό όριο, είναι απορίας άξιο γιατί η Ελλάδα επιμένει να στηρίζει εμμέσως τον Ισραηλινό πρωθυπουργό»

Έμπειροι πολιτικοί και διπλωματική κύκλοι στην Αθήνα σημείωναν επίσης ότι κατά την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός έκανε μία γενικόλογη αναφορά στην κατάσταση στην Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των αμάχων και την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών. Απέφυγε, ωστόσο, να καταδικάσει την κλιμάκωση κατά αμάχων από το Ισραήλ.

Ωστόσο επιχειρώντας να «μετριάσουν» την «πρώτη εικόνα» που εξέπεμψε η Ελλάδα στο μείζον αυτό ζήτημα, κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφεραν με έμφαση την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Πρωθυπουργό της παλαιστινιακής Αρχής και υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Μουσταφά, όπου υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πίεση και η κριτική προς τον Πρωθυπουργό Και την Κυβέρνηση για το αιματοκύλισμα στην Γάζα κλιμακώθηκαν με τα σφοδρά πυρά που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά κ.ά.) για τη στάση τους στο όλο θέμα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μάλιστα έκανε λόγο για «εθνοκάθαρση» στη Γάζα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μπροστά στην τραγωδία της εθνοκάθαρσης που εξελίσσεται στη Γάζα, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών της Ε.Ε. στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων υποστηρίζοντας την ολλανδική πρόταση για την έναρξη αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόσθεσε μάλιστα πως«από αυτή τη μεγάλη συμμαχία 17 κρατών μελών η Ελλάδα ήταν απούσα. Ο Πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει δύο λέξεις ούτε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος προχωρά σε συντονισμένες θεσμικές παρεμβάσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο την αντίδραση της ελληνικής πολιτείας στην ανθρωπιστική τραγωδία που συντελείται στη Γάζα. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα από τον οποίο θα γίνει δεκτός την Τρίτη 28 Μαΐου για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη.

Παράλληλα με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Φάμελλος ζητά την αποστολή πρόσκλησης στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να απευθύνει ομιλία προς την εθνική αντιπροσωπεία του Ελληνικού.

Διαβάστε ακόμη: