Ξεκίνησε η επίδοση των φύλλων πορείας σε ιδιώτες γιατρούς της Θεσσαλονίκης, που καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει, εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας.

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης μιλώντας στο GRTimes, ανέφερε ότι «η παράδοση των φύλλων πορείας έχει ξεκινήσει κανονικά προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν στο ΕΣΥ και αφορούν υπηρεσίες Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής». Οι γιατροί που έχουν λάβει τα φύλλα πορείας αύριο καλούνται να παρουσιαστούν στα νοσοκομεία που έχουν κληθεί και να ξεκινήσουν την εργασία τους. Την παράδοση των φύλλων πορείας επιβεβαίωσε και ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης,

Ενόχληση στον ΙΣΘ για την έλλειψη ενημέρωσης

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέφρασε ενόχληση για την έλλειψη ενημέρωσης από το υπουργείο. «Ξεκίνησε μεν η επίδοση των φύλλων πορείας, ωστόσο ως Ιατρικός Σύλλογος δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση επί του θέματος. Οι επιτάξεις έγιναν από το υπουργείο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Νίτσας.

Ο ΙΣΘ έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στη διαδικασία της επίταξης, ζητώντας μεταξύ άλλων να κληθούν όλοι οι γιατροί που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής, να εκδοθούν άμεσα τα ΦΕΚ διορισμών κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί άμεσα η πρόσφατη ρύθμιση για πρόσκαιρη ανακατανομή προσωπικού εντός του ΕΣΥ.

Παράλληλα είχε ζητήσει την άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων για τους γιατρούς που απασχολούνται εθελοντικά στο ΕΣΥ, με διακοπή σύμβασης στις 31.12.2021 καθώς και το διαχρονικό αίτημα για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και ταχείες διαδικασίες.

Ποιοι έχουν επιλεχθεί, για πόσο διάστημα θα παρέχουν υπηρεσίες

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αρ. ΓΠ. Οικ. 551/2022 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 9/Β/7-1-2022 η επίταξη θα ξεκινήσει από αύριο (12/1) στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει για χρονικό διάστημα ενός μήνα.

Στόχος της επίταξης –σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας- είναι η αντιμετώπιση της «τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης», με φόντο την αυξημένη πληρότητα των κλινών στην 3η και 4η ΥΠΕ αλλά και τις μεταλλάξεις που συνεχίζουν να διασπείρονται.

Όλα αυτά «καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας, για την περίθαλψη των νοσούντων από κορωνοϊό».

Ο καθένας από τους επιτασσόμενους εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε ημέρες κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο, το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.