Ο καύσωνας που πλήττει τη βόρεια Τυνησία προκάλεσε χθες, Τρίτη, θερμοκρασία ρεκόρ που έφθασε τους 49 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα Τύνιδα, ανακοινώθηκε από το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Σε μερικά τμήματα της χώρας οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης καθώς οι άνθρωποι έμειναν στα σπίτια τους κάνοντας χρήση συσκευών κλιματισμού και αυξάνοντας έτσι την πίεση στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Τυνησίας ανακοίνωσε πως το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Τύνιδα ήταν 46,8 βαθμοί Κελσίου και είχε καταγραφεί το 1982. Οι βόρειες πόλεις Μπιζέρτα και Μπέγια κατέγραψαν επίσης χθες, Τρίτη, τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ εκεί.

Θερμοκρασίες και μέτρα πρόληψης από τον καύσωνα στην Τυνησία

Στην Τυνησία οι θερμοκρασίες ανέβηκαν από 9 ως 15 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στις βόρειες και τις κεντροανατολικές περιοχές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, που προβλέπει “σταδιακή πτώση” της θερμοκρασίας από την Πέμπτη.

Στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, καλώντας τους να λαμβάνουν τακτικά επαρκείς ποσότητες υγρών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Γεωργίας προέτρεψε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες παραγωγούς να πάρουν προληπτικά μέτρα για να περιορίσουν τις συνέπειες του καύσωνα, κυρίως στα πουλερικά και τις καλλιέργειες.

Πυρκαγιές

Στην χώρα της Μεσογείου, οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα συνέβαλαν στις πυρκαγιές που σάρωσαν δάση στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αλγερία, με την οποία συνορεύει η Τυνησία.

Στη γειτονική Αλγερία, ο καύσωνας πυροδότησε σχεδόν 50 πυρκαγιές από το χθες το βράδυ, προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων.

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα και σε ορισμένα ορεινά τμήματα της δυτικής Τυνησίας.

Οι τρέχουσες ξηρές και ζεστές καιρικές συνθήκες στην Τυνησία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι καυτοί άνεμοι από το νότο επιδεινώνουν την κατάσταση, επιτρέποντας στις πυρκαγιές να εξαπλωθούν γρήγορα και να προκαλέσουν εκτεταμένη καταστροφή σε τρεις επαρχίες: Ελ Κεφ, Τζεντούμπα και Κάσεριν.

Ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες, μεταξύ 40 και 45 βαθμών Κελσίου, προβλέπονται για σήμερα σε όλη τη βόρεια Τυνησία.