Όσο ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, οι καταναλωτές συνεχίζουν να προμηθεύονται πετρέλαιο και καυσόξυλα για την θέρμανση του σπιτιού τους, με τις τιμές να παραμένουν τσουχτερές σε κάποιες περιοχές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκπομπή του OPEN, το πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται στο 1.285 ευρώ το λίτρο μέσο όρο. Για να γεμίσει μια δεξαμενή 1.000 λίτρων το κόστος είναι 1.285 ευρώ. Ωστόσο στα νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές το κόστος είναι συν 30% περισσότερο.

Ως και 180 ευρώ το κυβικό σε παλέτα

Οι τιμές ποικίλουν. Με μια απλή έρευνα στην αγορά, εντοπίσαμε το κυβικό σε παλέτα να αγγίζει ακόμα και τα 180 ευρώ, ενώ το μισό κυβικό σε 6 τσουβάλια να πωλείται στα 119 ευρώ.

-1 κυβικό ανάμεικτα (ελιά, οξιά, δρυς, πουρνάρι) χύμα…119 ευρώ

-6 τσουβάλια (δηλαδή μισό κυβικό) ελιά, έλατο και δρυς 119 ευρώ

-1 κυβικό (ελιά, οξιά, δρυς, πουρνάρι) σε παλέτα 179 ευρώ

-Μπρικέτες μέσης και υψηλής συμπίεσης κατάλληλες για λέβητες, τζάκια και σόμπες, από 450 έως 690 ευρώ ο τόνος

-Πέλλετ (pellet) από 390 έως 650 ευρώ ο τόνος

Η ακρίβεια συνεχίζεται

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς, είναι πως την εποχή της ακρίβειας, πενία τέχνας κατεργάζεται και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί φέτος.

Πριν από μερικά χρόνια, επικρατούσε μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων, ένας πανικός με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Kαταναλωτές ανήμποροι να προμηθευτούν καθαρή ξυλεία, έκαιγαν ότι έβρισκαν μπροστά τους, με αποτέλεσμα η αιθαλομίχλη να «πνίγει» στον καπνό της, τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα, αυτό το φαινόμενο δεν έχει εκλείψει εντελώς…

«Γινόταν ένας χαμός. Έπεσαν όλοι στο ξύλο. Έβγαζες τα παντζούρια και τα έκαιγες μέσα, έβγαζες τον καναπέ γιατί δεν είχες. Εκεί και τι δεν κάψανε. Παντζούρια, έπιπλα, καρέκλες, ό,τι δεν θέλανε, ό,τι σαβούρα υπήρχε έμπαινε μέσα. Εμείς τότε κοντέψαμε να πάμε φυλακή. Μας έκαναν συνεχώς ελέγχους. Αναγκαστήκαμε και πήγαμε στον Δημόκριτο δικά μας δείγματα για να αποδείξουμε ότι είναι καλά. Εκεί άρχισε και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Και να βρωμάει ο τόπος και να γίνεται ένας χαμός. Φέτος έχει ψιλοσταματήσει αυτό. Δηλαδή να βάζουν μέσα μελαμίνες, νοβοπάν, αυστηρώς ακατάλληλα ξύλα. Μπορεί μια μικρή μερίδα να το κάνει, κάποιοι ασυνείδητοι, αλλά είναι πιο μεμονωμένα περιστατικά»

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε καυσόξυλα

Αυτό που μας λένε οι έμποροι είναι πώς εκτός από την τιμή, όταν κάνει κανείς μία έρευνα αγοράς, είναι κρίσιμο να προσέχει κυρίως την ποιότητα. Τα ξύλα θα πρέπει να είναι αποξηραμένα. Να έχουν φύγει οι χυμοί τους και να είναι στεγνά, για να μπορούν να καούν και να αποδίδουν περισσότερη ζέστη. Κάτι ακόμα όμως, εξίσου σημαντικό, είναι η σωστή ογκομέτρηση. Όπως σε κάθε κλάδο, έτσι και στον δικό μας, τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Αττικής, υπάρχουν και επιτήδειοι που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους καταναλωτές…

Διαβάστε ακόμη: