Στην «σκιά» της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον» θα πραγματοποιηθεί αύριο η τελετή Αγιασμού των Υδάτων. Ο σταυρός θα πέσει κανονικά στο νερό, αύριο Πέμπτη – ημέρα των Θεοφανείων, τα οποία θα εορταστούν με συγκριμένα μέτρα προφύλαξης που θα εφαρμοστούν εντός και εκτός των ναών, όπως είναι η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Η Ιερά Σύνοδος δεν έχει εκδώσει δική της εγκύκλιο, αλλά απέστειλε προς όλες τις Μητροπόλεις την σχετική ΚΥΑ που έχουν εκδώσει τα συναρμόδια υπουργεία και ζήτησε την πιστή εφαρμογή της.

Θεοφάνεια: Με ποια μέτρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή Αγιασμού των Υδάτων

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, για την είσοδο στους ναούς απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test για τους ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, εντός αλλά και εκτός των ναών, οι πιστοί θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλο, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας (τύπου ΚΝ 95 ή FFP 2).

Το θέμα που τίθεται, με δεδομένη την μεγάλη προσέλευση πιστών για την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, όπως άλλωστε συνέβη και τα Χριστούγεννα είναι ότι η Εκκλησία δεν έχει την δυνατότητα ελέγχου των πιστοποιητικών όσων εισέρχονται στους ναούς, πόσο μάλλον να ελέγχει την τήρηση των μέτρων σε εξωτερικούς χώρους, στους οποίους θα γίνει η ρίψη του Σταυρού.

Για το πώς θα γίνει ο εορτασμός την ημέρα των Θεοφανείων ρωτήθηκε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απάντησε τα εξής:

«Ήδη, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται εντός και εκτός των ναών. Οι πιστοί προσέρχονται στους ναούς έχοντας κάνει rapid test . Για την τελετή του αγιασμού των Υδάτων στον εξωτερικό χώρο θα τηρούνται κανονικά ο αποστάσεις του 1,5 μέτρου και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας η μάσκας υψηλής προστασίας».

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των Μητροπόλεων θα πραγματοποιήσει την τελετή αγιασμού των υδάτων με «λιτό» τρόπο για την αποφυγή διασποράς του ιού τηρώντας όμως την παράδοση της ρίψης του σταυρού στο νερό.