Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην έξαρση των φαινομένων παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι αυτός είναι και ο λόγος που η Ελληνική Αστυνομία προσπαθεί συστηματικά να επικοινωνήσει με τους μαθητές προκειμένου να τους ενημερώσει για τους κινδύνους του διαδικτύου από όπου ξεκινάει το πρόβλημα.

Στην κατεύθυνση αυτή όπως είπε και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που τελειώνει έγιναν περισσότερες από 220 ενημερωτικές εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες μαθητές.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 11188 στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι το επιθυμούν για να πάρουν πληροφορίες, να κάνουν καταγγελίες ή να ζητήσουν στήριξη για θέματα που αφορούν το διαδίκτυο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως «για να είμαστε ειλικρινείς, οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις οικογένειες», προειδοποιώντας ότι δεν είναι και ότι καλύτερο να «παρκάρουμε» τα παιδιά δίνοντας τους ένα κινητό ή ένα τάμπλετ για να μείνουν ήσυχα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπε επίσης ότι σε αυτό που ονομάζουμε χαμηλή παραβατικότητα και εγκληματικότητα, καταγράφεται μείωση περίπου 30% σε σχέση με το χρονικό διάστημα πριν την πανδημία.

Σε ερώτηση για τα φαινόμενα βίας που στιγμάτισαν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν ο πρώτος αγώνας μετά από χρόνια που τον παρακολουθήσαν περίπου 50.000 φίλαθλοι. Τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν ίδια με αυτά που ίσχυσαν και στο Final 4 του Κυπέλλου στο μπάσκετ, όπου όμως οι φίλαθλοι όλων των ομάδων συνύπαρξαν ειρηνικά στις εξέδρες.

Παράλληλα κι αφού αναφέρθηκε στις 17 συλλήψεις που έγιναν για τα επεισόδια, τόνισε πως θα υπάρξει και συνέχεια καθώς από το υλικό των καμερών θα εντοπιστούν και άλλοι παραβάτες και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως δεν συνάδουν ούτε με τους κανόνες της καλής γειτονίας, ούτε με αυτούς του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως τους τελευταίους μήνες συνεχίζονται οι μεταναστευτικές πιέσεις στον Έβρο και διαβεβαίωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ και ο στρατός της χώρας δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να εισέλθει παράνομα στη χώρα.