Βήμα προόδου χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς για τα άτομα άνω των 85 ετών, η οποία είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, η ίδια αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους δόθηκε προτεραιότητα σε αυτή την ηλικιακή μονάδα. «Η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα άτομα άνω των 85 ετών, τα άτομα που μπήκαν στα νοσοκομεία και μεγάλο ποσοστό αυτών δεν βγήκε».

Σύμφωνα με την ίδια, σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών, μετά τους υγειονομικούς και τα άτομα στα κέντρα φροντίδας, ακολουθούν οι άνω των 85 ετών.

Γιατί είναι σημαντικές οι δύο δόσεις
Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε τη σημασία και των δύο δόσεων του εμβολίου, λέγοντας ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που φέρνει το αντιγόνο του εμβολίου και έτσι αναπτύσσονται αντισώματα, ενώ η δεύτερη εγκαθιστά περισσότερη ανοσία.

«Οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση» τόνισε, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τον εμβολιασμό αν δεν γίνουν οι δύο δόσεις.

Αναφορά έκανε, δε, στη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουν οι νέοι στους ηλικιωμένους στο ζήτημα του εμβολιασμού. «Οι νεότεροι έχουν ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα φάρμακα. Είναι ένα είδος αντίδωρου για τη βοήθεια που λάμβαναν στη νεαρή ηλικία».

Μάλιστα, η ίδια επεσήμανε πως το «τρένο» του εμβολιασμού βρίσκεται σε σταθερές ράγες, ενώ αναμένεται το προσεχές διάστημα να επιταχύνει περισσότερο.