Ο επιφανής αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, αλλά ως το τέλος δεν έχασε το χιούμορ του.
Σήμερα το πρωί, η μεγάλη φωτογραφία στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook άλλαξε, και την θέση της προηγούμενης πήραν οι πασίγνωστοι τίτλοι τέλους από τα Looney Tunes με την φράση “That’s all folks!” («Αυτό ήταν όλο, φίλοι!).
«Ο μπαμπάς μας πριν 2 ημέρες μου ζήτησε να αλλάξω αυτό το cover photo. Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. “Έφυγε” με χαμόγελο στα χείλη» έγραψε ένα από τα παιδιά του στο Facebook, σε μία ανάρτηση που από εκείνη την στιγμή πλημμυρίζει από συλλυπητήρια μηνύματα.
Η νεκρώσιμη ακολουθία του επιφανούς επιστήμονα θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης, Παπάγου στις 12 μ.μ. την Τρίτη 09/08/2022. Η οικογένεια παρακαλεί, όσους το επιθυμούν, αντί στεφάνων να κάνουν μια δωρεά στο ίδρυμα “Φλόγα” – Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.
Διονύσης Σιμόπουλος (1943-2022): «Είμαστε αστρόσκονη και θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα»
«Το άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς.
Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα.
Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο» γράφει στο οπισθόφυλλο του νέου του βιβλίου ο γνωστός αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει κάνει πράξη την εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης και προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να δώσει απαντήσεις σε έναν αινιγματικό και άγνωστο κόσμο.
Οι απορίες για τη νέα ανακάλυψη της NASA έκαναν τα τηλέφωνα να χτυπούν διαρκώς.
«Οτιδήποτε βλέπουμε γύρω μας αποτελείται από τα χημικά στοιχεία που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση, από το υδρογόνο έως το ουράνιο. Απ’ αυτά, τέσσερα αποτελούν το 99% των ατόμων του σώματος μας και είναι το υδρογόνο, ο άνθρακας, το άζωτο και το οξυγόνο.
Με αυτή την έννοια, επειδή το υδρογόνο γεννήθηκε κατά τη δημιουργία του Σύμπαντος, πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, θεωρώ ότι και τα 2/3 του σώματός μας έχουν ηλικία 13,8 δισεκατομμύρια έτη.
Τα υπόλοιπα τρία χημικά στοιχεία γεννήθηκαν με τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που έγιναν στο κέντρο των άστρων. Για παράδειγμα, από τις συγκρούσεις άστρων και νετρονίων δημιουργήθηκε ο χρυσός και το ουράνιο. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος που θεωρώ ότι είμαστε αστρόσκονη.»