Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στις τελευταίες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη και τη μεταφορά 247 αλλοδαπών σε κέντρα κράτησης, το χρονοδιάγραμμα για δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη και το νέο σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2026.

Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στο MEGA, μερικές ώρες πριν αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη ώστε να δώσει το «παρών» στο Συμβούλιο των υπουργών Μετανάστευσης αρχικά, σημείωσε ότι «το υπουργείο Μετανάστευσης έχει ευθύνη των ροών μόλις φτάσουν στη στεριά. Ο αγώνας των δημοτικών αρχών και του Λιμενικού είναι συγκεκριμένος. Προσπαθούμε να επιλέγουν άλλες διαδρομές, εφαρμόζοντας αποτρεπτικά μέτρα. Οι 247 μετανάστες από τη Λιβύη βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης, χωρίς να δικαιούνται άσυλο. Σηκώνουν το τηλέφωνο και λένε ότι κρατούνται, όχι ότι φιλοξενούνται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς και επιμένουμε. Θα πρέπει να έχουμε τρεις οργανωμένους χώρους στην Κρήτη, ώστε να μην εντοπίζεται το φαινόμενο να στοιβάζονται στα λιμάνια», μιλώντας στο MEGA.

«Οι χώροι της Κρήτης λειτουργούν προσωρινά, έως ότου γίνει η μεταφορά των μεταναστών στις δομές. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες. Όπου μάς υποδείξει η Αστυνομία θα γίνουν οι δομές, σε συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες και θα είναι κλειστές. Με τις τεχνικές υπηρεσίες που είδαμε τους χώρους, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν οι δομές στον χρόνο που θέλαμε. Στους Δημάρχους αναφέραμε ότι προχωράμε με τις τρεις υπάρχουσες δομές και παραμένει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία κλειστής δομής.

Ο χρόνος είναι πάνω από το εξάμηνο εκ των πραγμάτων, με τις διαδικασίες που προβλέπονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ενδοχώρα δεν πρόκειται να υπάρξει νέα δομή. Κάποιες από αυτές, που πληρούν τα κριτήρια (έχουν φράχτη, κάμερες κ.ά.), θα παραδοθούν στην αστυνομία», επεσήμανε ακόμη.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο νέο σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2026, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι οι παράτυποι μετανάστες θα οδηγούνται σε τρίτες χώρες και δεν θα κρατούνται σε κράτη – μέλη.

«Σήμερα, φεύγω για την Κοπεγχάγη για το Συμβούλιο των υπουργών Μετανάστευσης. Αυτήν τη στιγμή, στην Ευρώπη η κουβέντα αφορά δύο βασικά θέματα: Αύξηση των επιστροφών και κλειστά κέντρα σε τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές είναι θέσεις που είχε εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019, αλλά τότε υπήρχε μία αντίληψη “πώς θα τους εντάξετε και πώς θα λύσετε θέματα;”. Δεν άκουγαν ότι είναι τόσο μεγάλες οι ροές, που θα πρέπει να πάμε σε καινοτόμες λύσεις. Αυτά τα κέντρα θα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι από εκεί θα γίνεται η όποια διαδικασία για άσυλο», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη: