«Εξέδιδε μαϊμού πιστοποιητικά»
Για αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους εικονικούς εμβολιασμούς προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά την δημοσιοποίηση περιστατικού στην Καρδίτσα όπου υπάλληλος κέντρου υγείας φέρεται να εξέδιδε «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού σε ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ εμβολιαστεί. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής δήλωσε ότι «έρχεται ειδικός νόμος για τους μαϊμού εμβολιασμούς».
Διοικητής 5ης ΥΠΕ: Η υπάλληλος παραδέχτηκε την ενοχή της
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης δήλωσε ότι:
«Έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να αποκαλυφθούν όλες εκείνες οι παράμετροι που υπάρχουν για να έχουμε μια σαφή εικόνα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά στις νόμιμες διαδικασίες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, υπήρχε μια διοικητική υπάλληλος, η οποία έμπαινε μέσα στο σύστημα με κωδικούς που είχε πάρει από κάποιους άλλους και εδώ είναι το θέμα, ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την ιστορία και εξέδιδε μαϊμού πιστοποιητικά εμβολιασμών».
Ερωτηθείς πώς αποκαλύφθηκε, σημείωσε ότι το σύστημα λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια και γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε όλα τα κέντρα υγείας και τις εμβολιαστικές γραμμές ώστε να διαπιστωθούν τυχόν παρατυπίες.
«Δεν έγινε τυχαία η αποκάλυψη. Το σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δούμε ακριβώς πόσα εμβόλια έχουν χαθεί και την αντιστοιχία μεταξύ των εικονικών εμβολιασμών και των δόσεων», υπογράμμισε.
Ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο διερευνάται είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έπαιρναν αυτά τα πιστοποιητικά. Γι’ αυτό και η μήνυση, η οποία κατατέθηκε, είναι κατά παντός υπευθύνου. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σερέτη, η υπάλληλος παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στη διαδικασία, ενώ η γιατρός όταν ρωτήθηκε γιατί έλειπε η υπογραφή της, δεν απάντησε.
«Οι ευθύνες θα αποδοθούν μέχρι τέλους» επισήμανε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ.
Εισαγγελέας και ΕΔΕ για το σκάνδαλο των «μαϊμού» εμβολιασμών
Υπενθυμίζεται πως την παρέμβαση εισαγγελέα και τη διενέργεια ΕΔΕ για τις καταγγελίες που αφορούν σε εικονικούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας ζήτησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του θέματος.
Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι υπάλληλος βεβαίωνε στο σύστημα εικονικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. Τον τελευταίο μήνα μόνο, γίνεται λόγος για πάνω από 40 εικονικούς εμβολιασμούς.
«Αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά», τόνισε σε ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Υγείας.
Αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά.
— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) September 4, 2021
Στο στόχαστρο μία υπάλληλος
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αλήθεια» όλα ξεκίνησαν από μία υπάλληλο, η οποία φέρεται ότι βεβαίωνε στο σύστημα εμβολιασμού ότι πολίτες είχαν κάνει το εμβόλιο ενάντια στην covid19, χωρίς αυτοί να έχουν βρεθεί καν στο εμβολιαστικό κέντρο.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τυχαία παρατήρηση ότι έλειπε η σφραγίδα γιατρού από ορισμένα έγγραφα που συμπληρώνουν οι πολίτες που εμβολιάζονται. Ακολούθησε ενδελεχής έρευνα, η οποία έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 47 εικονικούς εμβολιασμούς πολιτών, μόνο για το μήνα Αύγουστο.
Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η ελεγχόμενη υπάλληλος απομακρύνθηκε από τη θέση της προσωρινά, ενώ διερευνάται η πιθανή εμπλοκή και μιας νοσηλεύτριας.
Πήγαινε και σε ώρες εκτός βάρδιας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αλήθεια», η διοικητική υπάλληλος εκμεταλλευόταν την εμπιστοσύνη συγκεκριμένης γιατρού και όταν ήταν στη βάρδια της έμπαινε παράνομα στο ηλεκτρονικό σύστημα με τους κωδικούς της γιατρού.
Αρχικά, κίνησε υποψίες το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος, ενώ είχε πρωινή βάρδια, πήγαινε κάποιες φορές και το απόγευμα στην υπηρεσία της. Όταν την ρωτούσαν ποιος ήταν ο λόγος, απαντούσε ότι είχε αφήσει κάποιες εκκρεμότητες από το πρωί.
Ένα σημαντικό στοιχείο που έχει προκύψει από την έως τώρα διερεύνηση της υπόθεσης είναι ότι η πλειονότητα των εικονικά εμβολιασμένων μένουν μόνιμα στη Βόρεια Ελλάδα και πολλοί εξ αυτών διαμένουν στον τόπο καταγωγής της υπαλλήλου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.
Ερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για αντιεμβολιαστές, οι οποίοι για διάφορους λόγους ήθελαν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου να έχουν ελεύθερη πρόσβαση είτε στην εργασία τους είτε σε άλλους χώρους.
Επίσης, διερευνώνται τα κίνητρα της υπαλλήλου και το κέρδος που είχε από αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Τέλος ερευνάται το ενδεχόμενο στο σκάνδαλο να έχει συμμετοχή και μια νοσηλεύτρια.