Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι μια δύναμη που προωθεί εμπράκτως την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό αποδεικνύεται τόσο από τη συμμετοχή της στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, όσο και από τις διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει με Αίγυπτο και Ιταλία για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Ζωνών εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, με θέμα την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Έλληνας υπουργός υπέδειξε παραλλήλως την Τουρκία ως τη δύναμη που αρνείται την ισχύ της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε πλήρη επήρεια, αμφισβητεί δηλαδή το δικαίωμα να έχουν υφαλοκρηπίδα και κατ’ επέκταση Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τη χώρα που απειλεί από το 1995 την Ελλάδα με πόλεμο- το λεγόμενο casus belli- σε περίπτωση που ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Παραλλήλως, η Τουρκία παραβιάζει σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, ενώ την τελευταία περίοδο αμφισβητεί ακόμα και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι όλα αυτά γίνονται με βάση το ανυπόστατο τουρκικό θεώρημα της Γαλάζιας Πατρίδας, αγνοώντας την επήρεια των ελληνικών νησιών, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της Κρήτης.
FM @NikosDendias‘ lecture at the Norwegian Institute of International Affairs @nupinytt in #Oslo
?“Implementing the UN Convention on the Law of the Sea #UNCLOS – The Aegean Sea and the #EasternMediterranean as a case study”
Read➡️https://t.co/fxE9SpvmlB pic.twitter.com/ZfmmJhBlO9
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) February 16, 2022
Σαφή απάντηση και αυστηρό μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις προκλήσεις του για την δήθεν αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου έστειλε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ από το Όσλο όπου και βρίσκεται, λυπάται που η Τουρκία επέλεξε αυτή τη στάση, συμπληρώνοντας πως η γειτονική χώρα «αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ».
«Η Τουρκία επιλέγει αυτή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του απέναντι στην προάσπιση της εδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, επιλέγει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, και αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ και τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι όλα αυτά που λέει η Τουρκία και το μπαράζ των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων είναι παντελώς απαράδεκτα και στερούνται κάθε νομικής βάσης.
Θερμή υποδοχή από την ΥΠΕΞ της ?? @AHuitfeldt. Συζητήσαμε για την προώθηση ???? σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος (όπως σε επενδύσεις, ναυτιλία & πράσινη ενέργεια), τη συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς & για Δίκαιο Θάλασσας, τις εξελίξεις σε Αν. Ευρώπη & Αν. Μεσόγειο. pic.twitter.com/0ZJ0E96tv0
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 16, 2022
Οι προκλήσεις Ερντογάν
Υπενθυμίζεται ότι προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι σε δήλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.
«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα ελληνικά νησιά», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες αφού η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε την συμφωνία αγοράς 3+1 γαλλικών φρεγατών Belh@rra που θα αρχίσουν να εντάσσονται στον ελληνικό στόλο από το 2025.
«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα» είπε ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «ως προς αυτό, ο Υπουργός μας τους προειδοποίησε», αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου οι οποίες καταδικάστηκαν από Ηνωμένες Πολιτείες, ΕΕ και Βρετανία.
«Ωστόσο», επέμεινε ο Ταγίπ Ερντογάν «εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό ο Υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Να σημειωθεί πως ζήτημα για τα νησιά είχε θέσει προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ωστόσο, ομόφωνη ήταν η καταδίκη από το αμερικανικό State Depertment, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.