Αυτή η πολύτιμη ορμόνη, ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές, «παράπλευρες απώλειες» της COVID-19. Όπως έδειξε νέα επιστημονική μελέτη, η λοίμωξη από το νέο κορoναϊό σε αρκετές περιπτώσεις ρίχνει δραστικά τα επίπεδά της.

Μάλιστα τα νέα ευρήματα αναφέρουν ότι είναι πιθανό τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης να αποτελούν και δείκτη κακής πρόγνωσης για την εξέλιξη της ασθένειας.

Μελέτες
Πιο συγκεκριμένα η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Aging Male», σημειώνει ότι, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης μετά από μια θετική διάγνωση στον κοροναϊό SARS-CoV-2, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Selahittin Cayan, Καθηγητή Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μερσίνης, στην Τουρκία, παρόλο που έχει, ήδη, υποτεθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αποτελούν δείκτη κακής πρόγνωσης για την COVID-19, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη μελέτη, που δείχνει ότι ο ίδιος ο ιός SARS-CoV-2 προκαλεί, αλλά και επιτείνει αυτή την έλλειψη.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ακόμη ότι η τεστοστερόνη συσχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα των αναπνευστικών οργάνων και ότι τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης πολύ πιθανά να αυξάνουν τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής ερευνητής, ο οποίος σημειώνει: «Η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται γενικότερα με την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ως επακόλουθο λοιμώξεων και με την θνησιμότητα των ανδρών στις ΜΕΘ. Συνεπώς η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να έχει ευεργετική δράση γενικότερα» εξηγεί ο Dr Cayan.

Και ο καθηγητής συνεχίζει: «Ο δείκτης ολικής τεστοστερόνης ήταν σημαντικά πιο χαμηλός στους ασθενείς σε ΜΕΘ απ’ ό,τι στην ασυμπτωματική ομάδα. Επιπλέον η τεστοστερόνη των ασθενών σε ΜΕΘ ήταν σημαντικά πιο χαμηλή απ’ ό,τι των ασθενών σε ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας)».

Η νέα μελέτη ανέδειξε ότι ο δείκτης της ολικής τεστοστερόνης μειώνεται, καθώς αυξάνεται το ιικό φορτίο στον οργανισμό.

«Βρήκαμε υπογοναδισμό -μια κατάσταση, στην οποία ο οργανισμός δεν παράγει επαρκή τεστοστερόνη- σε 113 (51,1%) από τους άνδρες ασθενείς, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη».

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ασθενείς, που, τελικά, κατέληξαν, είχαν τα πιο χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Παρόλα αυτά διαπιστώθηκε ότι και στο 65,2% των 46 ασυμπτωματικών ανδρών ασθενών υπήρχε χαρακτηριστική πτώση της λίμπιντο.