Στην υιοθέτηση του πρωτοκόλλου του CDC με την ονομασία Test to Stay προχωρούν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με στόχο να μη χαθεί ούτε μία ημέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το Test to Stay είναι ένα πολύτιμο εργαλείο πολλαπλών στρωμάτων που περιλαμβάνει την προώθηση του εμβολιασμού των μαθητών και του προσωπικού, τη χρήση μάσκας από τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω μέσα στα σχολεία, τη διατήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των μαθητών, αερισμό των χώρων, πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι όταν υπάρχουν συμπτώματα.

Το σημαντικότερο από όλα τα εργαλεία του συγκεκριμένου συστήματος είναι τα συνεχή προληπτικά τεστ αλλά και εκείνα που απαιτούνται μετά τον εντοπισμό κρούσματος εντός της τάξης. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα TTS μπορούν να συνεχίσουν τη μάθηση/διδασκαλία δια ζώσης εάν παραμένουν ασυμπτωματικοί και συνεχίζουν να είναι αρνητικοί για COVID-19.

Εφόσον οι πλήρως εμβολιασμένοι μαθητές και το προσωπικό που εκτίθενται στον COVID-19 δεν χρειάζεται να απομονωθούν ή να τεθούν σε καραντίνα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, αυτά τα άτομα δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στο TTS.

Πώς λειτουργεί

  1. Το σχολείο ειδοποιεί τους γονείς ότι το παιδί βρίσκεται σε στενή επαφή με γνωστό κρούσμα COVID-19 ενώ είναι στο σχολείο.
  2. Ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει έντυπα συγκατάθεσης και εγγραφής που δίνουν άδεια για τεστ COVID-19 στο παιδί τους και συμφωνούν να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις του προγράμματος Test to Stay: Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα εκτός σχολείου και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή μετά το σχολείο ή κοινωνικές συγκεντρώσεις. Αυτό θεωρείται τροποποιημένη καραντίνα.
  3. Τα τεστ για COVID-19 εκτελούνται σε συγκεκριμένο χώρο. Δεν γίνονται δεκτά τεστ που εκτελούνται στο σπίτι από τον γονέα, τον κηδεμόνα ή το ίδιο το άτομο.
  4. Ακολουθείται το πρωτόκολλο DOH Test to Stay: Δύο τεστ μέσα σε μια περίοδο 7 ημερών.
  • Εάν οι δοκιμές δεν διεξάγονται σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, οι μαθητές πρέπει να ακολουθούν τις τυπικές οδηγίες καραντίνας
  • Η εξέταση συνιστάται αμέσως μετά την ταυτοποίηση (μετά από συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα) και ξανά μετά από 5-7 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση.
  1. Εάν τα αποτελέσματα των τεστ COVID-19 είναι:
  • Θετικό, ο μαθητής πρέπει να απομονωθεί αμέσως στο σπίτι
  • Αρνητικό, ο μαθητής μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο εφόσον δεν έχει συμπτώματα και δεν έχει πυρετό τις τελευταίες 24 ώρες.

Πολλά σχολεία στις ΗΠΑ κανονικά θα υποδέχονταν χθες τους μαθητές στις τάξεις, όμως αποφάσισαν να καθυστερήσουν την επανέναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων για λίγες ημέρες προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν τεστ για covid-19 καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα. Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσιγκτον όλο το προσωπικό και οι 51.000 μαθητές των δημόσιων σχολείων θα πρέπει να ανεβάσουν αρνητικό τεστ covid-19 στον ιστότοπο της περιφέρειας προτού επιστρέψουν στις τάξεις την Τετάρτη. Τα αποτελέσματα που υποβάλλονται πριν από την Τρίτη δεν θα γίνονται δεκτά, προειδοποίησαν οι αρχές. Οι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν τεστ στα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους ή να χρησιμοποιούν αυτά που διαθέτουν ήδη.

Οι μαθητές στη Γαλλία επέστρεψαν στα σχολεία τους παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ ο κανόνας ότι ένα τμήμα κλείνει για 7 ημέρες εφόσον εντοπιστούν σε αυτό τρία κρούσματα, όμως πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί η πολιτική της ιχνηλάτησης των επαφών: αν εντοπιστεί κρούσμα covid-19 σε μια τάξη, οι μαθητές θα υποβάλλονται σε τρία διαγνωστικά τεστ σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Στην Ιταλία η κυβέρνηση Ντράγκι δείχνει αποφασισμένη να μην αναβάλει την προγραμματισμένη επιστροφή των μαθητών στα θρανία, μετά από τις 7 του μηνός. Ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, όμως, περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα την Νάπολη, ζήτησε «να αποφασιστεί μια αναβολή τουλάχιστον 20 ημερών, ώστε να μειωθούν, στο μεταξύ, τα κρούσματα και να προχωρήσει η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών». Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, και από τα επιδημιολογικά στοιχεία των δυο επόμενων ημερών.

Στην Ολλανδία, που έχει τεθεί σε αυστηρό λοκντάουν εδώ και δύο εβδομάδες, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 10 Ιανουαρίου, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 παραμένει υψηλός, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Τα επαγγελματικά σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν θα επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία αλλά θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, τουλάχιστον.