Όπως πρώτο είχε γράψει το radar καταγγέλλοντας τις κινήσεις της διοίκησης Σαχίνη ότι «ένα περιβάλλον θεσμικής εκτροπής και ασέβειας στις αποφάσεις του ΣτΕ διαμορφώνεται εσχάτως στην ΕΥΔΑΠ, όπου ο διαβόητος – και επί της ουσίας έκπτωτος- Σαχίνης, μολονότι γνωρίζει ακόμη και μέσα από γνωμοδοτήσεις που το δικό του νομικό τμήμα έχει κάνει, πως δεν νομιμοποιείται εφεξής να δεσμεύει την Επιχείρηση με μείζονος σημασίας ζητήματα, παρά μόνο για τα τρέχοντα, «να κυλάει το νερό» που λένε στη γλώσσα τους οι άνθρωποι της ιστορικής δημόσιας επιχείρησης, εκείνος γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου προχωρεί σε περίεργες – και μη σύννομες- αποφάσεις για επενδύσεις εκατομμυρίων».

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος έρχονται οι ανακοινώσεις τεσσάρων συλλόγων της ΕΥΔΑΠ να καταγγείλουν την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για θεσμική εκτροπή και παράλληλα να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους με κινητοποιήσεις στην Αθήνα και στο Υπουργείο Οικονομικών, «βαδίζοντας προς την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού (22-03-2022)», όπως αναφέρουν.

Παράλληλα σήμερα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 13:30 στον Περισσό, «για να διαμαρτυρηθούν για τις μεθοδεύσεις του  ΔΣ της ΕΥΔΑΠ» όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους.

Ο Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε & Τ.Ε ΕΥΔΑΠ αναφέρει στην ανακοίνωση του:

Σας καλούμε σήμερα στις 13:30 στον Περισσό ώστε να παρέμβουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της  Εταιρείας το οποίο γίνεται με τηλεδιάσκεψη. Όπως γνωρίζετε με βάση την ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ 190-1/2022 δεν προκύπτει πλέον καμία νομιμοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η σημερινή Διοίκηση δεν μπορεί να συνεχίζει να επεξεργάζεται θέματα που αφορούν στρατηγικές επιλογές, παρά μόνο τυπικές διεκπεραιώσεις των επειγουσών καθημερινών λειτουργιών  της Εταιρείας.

Αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και η Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22.03.2022, ας αποτελέσει μια μέρα ορόσημο που με όπλο την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, θα προστατεύσει τον φυσικό πόρο του νερού ως κοινωνικό αγαθό.

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ αναφέρει στην ανακοίνωση του:

H διοίκηση Σαχίνη, διορισμένη από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της ΕΥΔΑΠ, που ήταν η ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) συνεχίζει να παραβιάζει το πνεύμα της απόφασης 190/2022 του ΣΤΕ και να παίρνει παρανόμως αποφάσεις που δεσμεύουν μελλοντικά την εταιρία.

Δε θα επιτρέψουμε να διαμορφώνεται μια κατάσταση «δημοκρατικής εκτροπής» με τη συνέχιση της υβριδικής λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ παρά ή και ενάντια στην απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Το ΣτΕ με την ιστορική απόφαση που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (29-1) δήλωσε ότι όσο η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ δεν βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου, τίθεται «σε κίνδυνο η αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης»

Απαιτούμε από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να σταματήσει κάθε περαιτέρω παράνομη ενέργεια  και από την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του ΣτΕ και  να επιστρέψουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο.

Σας καλούμε όλους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Τετάρτη 09-03-2022, στις 13:30 μ.μ. στον Περισσό για να απαιτήσουμε την άμεση μεταφορά των μετοχών στο ελληνικό δημόσιο και να διαμαρτυρηθούμε για την παράνομη πλέον λειτουργία του  ΔΣ ΕΥΔΑΠ.

Θα κλιμακώσουμε με κινητοποιήσεις στην Αθήνα και στο Υπουργείο Οικονομικών, βαδίζοντας προς την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού (22-03-2022).

Ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ αναφέρει στην ανακοίνωση του:

Η ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση του 190-1/2022 έκρινε ότι το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΕΥΔΑΠ κακώς μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ( ΕΕΣΥΠ). Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις που έχουν παρουσιαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο η  σημερινή διοίκηση δεν νομιμοποιείται να λειτουργεί.

Παρόλα αυτά με την ανοχή της κυβέρνησης και της ΕΕΣΥΠ προχωρά σε συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, τοποθετήσεις στελεχών και αποφάσεις που δεσμεύουν την εταιρεία.

Καταδικάζουμε την θεσμική εκτροπή της διοίκησης και συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Μηχανικών, Επιστημονικού και Αποχέτευσης στις 13:30 στο κτίριο διοίκησης του Περισσού.

Καλούμε τις παρατάξεις ΑΚΕ, ΕΣΚ και ΠΑΣΚΕ του Συλλόγου Προσωπικού να σταθούν στην σωστή πλευρά της ιστορίας και επιτέλους να αγωνιστούν για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Το Σωματείο εργαζομένων αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ αναφέρει στην ανακοίνωση του:

Mε την πρόσφατη ιστορική απόφασή της (190-1/2022) η ολομέλεια του ΣτΕ , έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΕΥΔΑΠ κακώς μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Κατά συνέπεια η διοίκηση που επέλεξε η ΕΕΣΥΠ μέσω των γενικών συνελεύσεων στερούνται νομιμότητας και είναι κυριολεκτικά «στον αέρα».

Συνεπώς η διοίκηση Σαχίνη θα έπρεπε να ασχολείται προσωρινά με διεκπεραίωση των επειγουσών υποθέσεων και της συνήθους λειτουργίας της Εταιρίας και να μην παίρνει αποφάσεις για γενικότερα ζητήματα. Σε αντίθεση όμως με την κείμενη νομολογία συνεχίζει, να ξοδεύει τα χρήματα της ΕΥΔΑΠ σε συμβούλους, να λειτουργεί τις αμειβόμενες επιτροπές του ΔΣ, να προχωρά σε αξιολογήσεις και τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης, να υπογράφει απευθείας αναθέσεις, να αμείβεται με προκλητικούς για την κοινωνία μισθούς,  κ.α.

Με την ανοχή της κυβέρνησης και τη στήριξη της ΕΕΣΥΠ προσπαθούν μέσω της σύγκλησης Διοικητικών Συμβουλίων να αποκτήσουν ντε φάκτο νομιμοποίηση για να παρακάμψουν την ιστορική απόφαση του ΣτΕ αναζητώντας υβριδικούς τρόπους λειτουργίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη 09.03.2022 στις 13:30 στον Περισσό για να διαμαρτυρηθούμε για τις μεθοδεύσεις του  ΔΣ της ΕΥΔΑΠ.