Πριν μερικές εβδομάδες η Tesla βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά, στα 890 δολάρια. Λίγες ημέρες μετά, κατέρρευσε 35% στα 550 δολάρια, χάνοντας $240 δις. κεφαλαιοποίηση! Όλος ο πλανήτης ασχολείται με τον Elon Musk καθημερινά.

Στα διάφορα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα θα δεις αμέτρητα νέα «ψάρια», ανθρώπους της διπλανής πόρτας που μέχρι χθες νόμιζαν πως ο Musk είναι κάποια τηλεπερσόνα της σόου μπιζ (όχι και τόσο ψέμα βέβαια), να ψάχνονται και να ρωτούν εξίσου άσχετους «επενδυτές» αν αξίζει να αγοράσουν μετοχές της Tesla. Το μίγμα κορωνο-κρίσης, εγκλεισμού και συσσώρευσης ρευστότητας (από τα επιδόματα) έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που θα σκάσει όπως το ελληνικό Χρηματιστήριο του 1999.

Και εντάξει, μεταξύ μας η Tesla δεν φτιάχνει αυτοκίνητα, μην κοροίδευομαστε. Αυτοκίνητα φτιάχνέι η Mercedes, η Ford, η Toyota. Η Tesla φτιάχνει κάτι υπερτιμημένα αυτοοδηγούμενα ενώ τα νούμερα της παραγωγής της είναι αστεία, αφού δε φτάνει το 1/10 σε σχέση με τα παραδοσιακά ονόματα του κλάδου, που το… βγάζουν το ψωμί τους. Φτιάχνουν αμάξια, τα οδηγούμε και δεν έχουν φανταχτερές μετοχές να ανεβοκατεβαζουν τον S&P.

Η Tesla πουλάει υποσχέσεις και μέλλον. Πουλάει το brand name μιας εταιρίας που έπιασε πρώτη (κι αυτό είναι πάντα σημαντικό) την αγορά ηλεκτροκίνητων, ενώ παράλληλα υπάρχει και το μπόνους της διαστημικής SpaceX με τις εξίσου υποσχέσεις για αποικία στον Άρη κλπ.

Αλλά κυρίως πουλάει τον Musk. Αυτόν τον ιδιοφυή «αλήτη» που έχει καταφέρει τόσους επενδυτές να τον χρηματοδοτούν κι ας παρουσιάζει σταθερά ζημίες κάθε χρόνο η εταιρία του. Αν αύριο εγκατέλειπε ο Elon, θα κατέρρεε η μετοχή (διοτι μετοχή είναι, δεν είναι εταιρία). Όταν σκεφτόμαστε Tesla σκεφτόμαστε πρώτα τη μετοχή πλέον, κι αυτό είναι περαιτέρω απόδειξη της φούσκας της. Δεν πάει καν το μυαλό στα θεμελιώδη της. Αν όμως η Chrysler πχ άλλαζε αύριο CEO, τίποτα δε θα συνέβαινε (ούτε που ξέρουμε ποιος είναι ο CEO της). Τέτοιες βιομηχανίες υπερισχύουν των ανθρώπων τους.

Όμως η αγορά ξέρει καλύτερα και ας συμπεριφέρεται παράλογα αυτή τη στιγμή. Η ουσία είναι ωστόσο πως όταν μια μετοχή έχει τη δύναμη να ανεβοκατεβάζει τη Wall Street, και αυτή τη στιγμή η μετοχή αυτή έχει μετατραπεί σε τρενάκι του τρόμου, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ρευστά.

Την Τρίτη η Tesla πραγματοποίησε θεαματικό ανοδικό ριμπάουντ 20%. Πολλοί θα πουν ότι πρόκειται για τεχνική αντίδραση, με τις «φάλαινες» να αγοράζουν στα χαμηλά, σφαγιάζοντας τα ανυποψίαστα ψαράκια-επενδυτές. Όπως και να έχει αυτή δεν είναι φυσιολογική εικόνα αγοράς.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην υποτίθεται “βαριά αυτοκινητοβιομηχανία” του S&P αλλά γενικά στην αγορά. Αυτού του είδους μεταβλητότητα, η γενικότερη καζινοποίηση και οι επιθέσεις ορδών χρηματιστηριακών “Νεάντερνταλ” (βλέπε GameStop, RobinHood κλπ) είναι κακοί οιωνοί και θυμίζουν εξαιρετικά έντονα εποχές τεχνολογικής φούσκας…

Μόνο που αυτή τη φορά η φούσκα θα είναι η λεγόμενη «Φούσκα των Πάντων», αλλά κανείς δε ξέρει πως θα σκάσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ανεξέλεγκτο τύπωμα και οι ανεύθυνες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών δε μπορούν να έχουν αίσιο τέλος.