Για ιδιαίτερη δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών έκανε λόγω ο κ. Φώτης Γιόφτσιος, CEO της εταιρείας Ten Brinke κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Prodexpo που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Οπως είπε ο κ. Γιόφτσιος “η αγορά κατοικιών έχει συρρικνωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη Γερμανία πχ, υπάρχουν στοιχεία ότι μέσα σε 12 μήνες έχει υποστεί μείωση κατά μέσο όρο 10%, την ώρα που η Ελλάδα αυξάνει τη δραστηριότητα της στην κατηγορία των οικιστικών με τις επενδύσεις να ενισχύονται κατά 48,4%”.  Σύμφωνα με τον ίδιο “από τη μία, οι Millennials έχουν μπει ενεργά στη διαδικασία αγοράς νέας κατοικίας από την άλλη, οι ΒορειοΕυρωπαίοι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν στην Ελλάδα, μεσογειακή χώρα γαρ, εξοχική κατοικία για να απολαύσουν τον πλούτο του κλίματος, του πολιτισμού και της γαστρονομίας μας. Κι επίσης, η κοινότητα των ψηφιακών νομάδων συνεχίζει να διευρύνεται, με μικρότερους ρυθμούς ναι μεν, επιλέγει όμως την Ελλάδα ως προορισμό εγκατάστασης. Στο σύνολο τους, οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα για αγορά ακινήτων αυξάνονται με ρυθμό άνω του 30% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι προοπτικές για το μέλλον παραμένουν… όχι θετικές”.

Ελαφρώς καλύτερη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ten Brinke -η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2008 έχοντας δημιουργήσει με τα έργα που αναπτύσσει περίπου 4.500 θέσεις εργασίας- φαίνεται η αγορά των εμπορικών ακινήτων, ενώ θετικό είναι το momentum και για τον κλάδο των κλάδο των γραφείων στην Ελλάδα όπου έχουν σταθερή άνοδο οι “πράσινες” αναπτύξεις Α κατηγορίας.

Ο κλάδος των Logistics

Τα κέντρα logistics και οι επαγγελματικές αποθήκες υψηλών τεχνικών και τεχνολογικών προδιαγραφών αναδεικνύονται ως ο κλάδος με τις θετικότερες προσδοκίες για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την Ten Brinke. Επαγγελματικές αποθήκες με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος ειδικά σε θέσεις κοντά στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προσδίδουν στην Ελλάδα την πραγματική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη της διακίνησης και αποθήκευσης προϊόντων. “Στα γραφεία μας, συνομιλούμε ολοένα και συχνότερα με παγκόσμιους παίχτες που ενδιαφέρονται για χώρους logistics. Αλλά και σε εγχώριο επίπεδο, πριν μερικούς μήνες, ξεκινήσαμε ένα νέο logistics για τον Σκλαβενίτη στη Μαγούλα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μικτής βιομηχανικής χρήσης κτήριο με καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, χώρους αποθήκευσης και διανομής σε οικόπεδο έκτασης περίπου 42.000 τ.μ. Δεν είναι ένα απλό logistics center” είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Γιόφτσιος στην Prodexpo.

Τέλος, όσον αφορά στον τομέα της φιλοξενίας δήλωσε ότι “η Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Με την πολιτική σταθερότητα ως παράγοντα υπέρ μας, υπάρχουν αντίστοιχα, υψηλές προσδοκίες για τα ξενοδοχεία και τον κλάδο φιλοξενίας εν γένει”.

Διαβάστε ακόμη: